Nem tudta tartani magát a forint

A csütörtöki látványos erősödés után – késő délután még 13 százalék felett is volt kötés – a hét utolsó kereskedési napján ismét gyengült a forint jegyzése a bankközi devizapiacon. A másodlagos állampapírpiacon - közepes forgalom mellett jobbára csak kismértékben változtak a benchmarkok.
NAPI, 2002. június 7. péntek, 17:33

A hazai fizetőeszköz árfolyama lényegében visszasüllyedt az egy nappal korábbi szintre, és az intervenciós sáv közepétől 12,41 százalékra fejezte be a kereskedést. A délelőtti üzletek után később már alig született kötés, így az árfolyamot mindössze néhány külföldi bank euróvételi megbízásai mozgatták a viszonylag szűk, 12,41-12,72 százalékos sávban.
A hazai befektetők körében a kivárás volt jellemző, hiszen olyan hírek terjedtek el a piacon, hogy a monetáris tanács a hétfői ülésén a romló makrogazdasági adatok miatt ismét megemeli a kamatlábat. A bankok az eurót 241,75-241,90 forinton jegyezték, míg a dollár árfolyama a napközben elért, 29 hónapos mélypontot jelentő 254,90-255,00 forintos szint után a kereskedést végül 256,05-256,25 forinton zárta.
A bankközi forintpiacon az overnight kamat közel 50 bázisponttal, 8,75 százalékig emelkedett néhány nagybank jelentősebb pénzigénye miatt.
A másodlagos állampapírpiacon a referenciahozamok a rövidebb lejáratokon vegyesen alakultak, a háromhónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek esetében 1 bázispontos csökkenés, a háromhónaposoknál pedig 3 bázispontos erősödés történt. Az egy- és hároméves lejáratok esetében nem változtak a benchmarkok, az öt évnél hosszabb futamidőknél azonban 3-6 bázisponttal csökkentek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK