Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyenge negyedéves gyorsjelentési szezon és a jegybanki politikák hatásosságával kapcsolatos kételyek nyomná alaposan visszavágták a vezető európai részvényekkel kapcsolatos idei várakozásaikat a nagyobb befektetési bankok stratégái - írta összefoglalójában a Bloomberg. A hírügynökség által megkérdezett elemzők elemzők néhány hónapja még azt remélték, hogy az Euro Stoxx 50 index 12 százalékot erősödhet az idén, most már alig egy százalékos emelkedést várnak.

A legdrasztikusabb vágást a Société Générale elemzőgárdája hajtotta végre, ők a korábbi 22 százalékos erősödés után most már csak fél százalékos csökkenést várnak.

Olyan környezetben vagyunk, ahol a gazdasági növekedés nagyon alacsony, s a cégek nem tudják hozni azt az eredménybővülést, amit korábban reméltek - mondta a hírügynökségnek Peter Dixon, a Commerzbank közgazdásza. Emiatt alapos okunk lehet az aggodalomra, hosszú az út addig is, hogy elérjük az év végi szinteket.

Február elejére az eladási hullám 31 hónapos mélypontra küldte az 50 legnagyobb európai tőzsdei cég részvényeit összesítő Euro Stoxx 50-es indexet. Az azóta tapasztalt visszapattanásban igazából csak az energetikai és a bányászati cégek részvényei tudtak visszakapaszkodni az év eleji szintjükre. Az index kosdarában szereplő részvények kétharmada még mindig december 31-i ára alatt cserél gazdát.

December óta a Bloomberg által követett 12 befektetési banki stratégából legalább 10 lefelé módosította az indexre adott év végi célárát, az év végi értékre adott konszenzus így 3301 pontra csökkent a korábbi 3646-ról.  A megkérdezett elemzők szerint a kedvezőtlen kilátásokat nem javítja az sem, hogy az ECB a múlt héten kamatainak további csökkentéséről és eszközvásárlási programjának kiterjesztéséről döntött.
Nagyon szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a kvantitatív lazítás igazán ösztönözni tudná a gazdaságot - mondta Dixon. Ha működik is, akkor is csak nagyon hosszú távon fejtheti ki kedvező hatásait.

A Morgan Stanley egy hete azt tanácsolta ügyfeleinek, adjanak el a kibontakozó emelkedés során, a gyenge makrokörnyezet és a visszaeső vállalati eredmények ugyanis nem sok jót ígérnek. A Credit Suisse Group elemzői eközben úgy vélték, az európai részvények vásárlása jelenleg a leginkább "túlzsúfolt befektetési történet". A Bloomberg konszenzusa szerint az Euro Stoxx 50-es index kosarában szereplő részvények nyeresége idén átlagosan mindössze 1,5 százalékkal növekszik majd, decemberben még 5,1 százalékos emelkedést várt a piac.

Eközben a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint a befektetők növelték márciusban az európai részvények súlyát portfólióikban. Ennek van racionális magyarázata, a kontinens tőzsdéin a részvény átlagos P/E mutatója 13,3-as, ezzel a legnagyobb értékelésbéli eltérés mutatkozik az amerikai részvényekhez képest, amelyek átlagos P/E-je jelenleg 16,6.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!