A világ legnagyobb állami vagyonalapjának etikai bizottságának elnöke szerint egyelőre nem szeretnének elhamarkodott döntést hozni arról, tiltólistára tegyék-e a Volkswagen részvényeket a csalási botrány miatt - tudósított a Bloomberg.

Egyedi cégekkel kapcsolatban hagyományosan nem ad ki nyilatkozatot a sajtónak döntéseit megelőzően a bizottság, Johan H. Andresen elnök azonban annyit elmondott, az a tény, hogy a médiában egy adott időszakban többet szerepel egy adott társaság, nem teszi azt szükségszerűen rosszabbá, vagy jobbá. A tanács nem csak az alapján ad ajánlásokat a vagyonalap számára, hogy a társaság a múltban milyen helytelenül cselekedett, de számít az is, hogy milyen intézkedéseket, eljárásokat alkalmaznak, hogy az többé ne forduljon elő.

Norvégia olajiparból származó bevételeinek egy részét kezelő alap évente egyszer jelenti be, mely részvényeket tart portfóliójában. A tavaly december 31-én a Volkswagen konszern részvényeinek 1,22 százaléka volt az alap birtokában.

A dolgok néha olyan gyorsan történnek, s változnak, hogy a tanács sokszor úgy dönt, inkább kivár, amíg minél több kézzelfogható tény kerül az asztalra - mondta Andresen. Az etikai bizottságnak szigorú eljárása van arra nézve, hogyan kerülhet tiltólistára egy-egy társaság a 820 milliárd dollárnyi vagyont kezelő alapnál. Ilyen tiltólistán vannak etikai okok miatt számos fegyvergyártó cég, dohányipari vállalat, s az amerikai kiskereskedelmi lánc, a Wal-Mart részvényei.

Mióta a múlt hónapban kiderült, hogy a VW konszern csalt a dízelautóinak károsanyag-kibocsátását mérő tesztek során, számos prominens befektető jelentette be, hogy felülvizsgálják Volkswagen részesedésük jövőjét. Az egyik legnagyobb észak-európai pénzügyi csoport, a Nordea például fél évre feketelistára tette a cég részvényeit, a svéd állami vagyonalap felelős vállalatirányítással foglalkozó vezetője pedig bejelentette, a VW részvények többé nincsenek a portfólióikban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!