BUX

Nem volt jó napja a tőzsdéknek Európában - Amerika is esett

Veszteségben zártak a vezető nyugat-európai indexek szerdán, a tengerentúli indexek sem remekeltek az európai tőzsdezárás után.

MTI-Eco, Napi.hu, 2015. március 25. szerda, 20:25

Az FTSE-100 0,4, a DAX 1,2, a CAC-40 1,3 százalékot esett, míg a Stoxx Europe 600 indexe 1,1 százalékkal gyengült. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 0,8, a madridi IBEX-35 1 százalékot esett, míg a görög ASE index 3,7 százalékot emelkedett.

Gyengítette az európai részvényárakat a dollárhoz képest erősödő euró, ami rossz hír az exportálóknak. Nem javított a befektetők hangulatán az a délelőtti bejelentés, miszerint tavaly júliusa óta legmagasabb szintre javult a német üzleti hangulatindex a ifo gazdaságkutató intézet adatai szerint.

Európában elsősorban a technológiai részvények gyengültek, követve a tengerentúli trendet. Egyebek között öt százalékot meghaladó mértékben csökkent a brit ARM csipgyártó és az ASML holland félvezetőgyártó árfolyama. Az Airbus sem maradt ki a sorból a párizsi index veszteségeihez 1,4 százalékos mínusszal járult hozzá.

Szerdán folytatódott a Lufthansa részvényárának a gyengülése. Szerdán 1,4 százalékkal csökkent a cég árfolyama, miután kedden 1,6 százalékkal esett leánycége, a Germanwings egyik repülőgépének katasztrófája miatt.

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szeirnt fél kilenc körül - jelenős vesztesében álltak a Wall Street-i mutatók is: a Dow 1,3, az S&P-500 1,1, a Nasdaq 2 százalékkal járt az előző napi zárószintje alatt.