Az FTSE-100 0,3, a DAX 0,2, a CAC-40 0,5 százalékot esett, a Stoxx Europe 600 indexe pedig 0,4 százalékkal gyengült. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 1,8, a madridi IBEX-35 1,1 százalékkal gyengült.

Az európai indexek pénteki gyengülése a dollár erősödésének tulajdonítható, ami a Trump-ralli után Janet Yellen Fed-elnök küszöbön álló kamatemelést jelző csütörtöki beszédére tovább folytatódott. A dollár devizakosárral szembeni árfolyamát követő dollár-index pénteken 13 és fél éves csúcsra emelkedett. Az euró árfolyama pénteken 0,4 százalékkal 1,0585 dollárra csökkent.

A dollárárfolyam emelkedése elsősorban a nyersanyagipari részvényeket érintette hátrányosan az európai piacokon, de a veszteséges zárásból a bankszektor is kivette a részét.

A milánói börzén amellett, hogy az energiaszektorban az Eni papírjai 1,8 százalékkal lettek olcsóbbak, a bankok is végigszenvedték a pénteket: a Banca Popolare di Milano 5,2, a Banco Popolare Societa Cooperativa 5,1, az Uni Credit 0,9 százalékkal zuhant. Az olasz piacon amellett, hogy a befektetőket eleve nyomasztja a nemteljesítő hitelek magas aránya, érződhet annak a hatása is, hogy december 4-én alkotmányos referendumot tartanak Olaszországban. Amennyiben ezen a jelenlegi miniszterelnök, Matteo Renzi által vezetett Demokrata Párt elbukik, a megnehezítheti a kormány számára a költségvetési reformok elfogadtatását, ami a Renzi kormány feloszlatását is eredményezheti.

A dollár erősödése az olajárat is lejjebb vitte pénteken, bár az OPEC termelésének csökkentése reményében az olajár heti eredménye ezzel együtt is mintegy négy százalék nyereség. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés végén 0,19 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 46,40 dolláron, a WTI pedig 0,35 százalékkal alacsonyabban 45,26 dolláron.

Az arany határidős jegyzése 0,78 százalékkal unciánként 1207,45 dollárra csökkent.

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint háromnegyed hét körül - Amerikában is lefelé tartottak a vezető indexek. A Dow, az S&P-500 és a Nasdaq is 0,2 százalékos mínuszban járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!