BUX
41047

Nem volt kenőpénz az INA-ügyletben

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kedden tagadta, hogy 10 millió euró kenőpénzt fogadott volna el azért, hogy segítsen a Mol magyar olaj- és gázipari társaságnak megszerezni az INA horvát olajvállalat irányításának jogát - jelentette az MTI.

NAPI, 2011. augusztus 31. szerda, 09:24

A politikus keddi kihallgatása után az ügyvédje újságírókkal közölte, hogy Sanader a korrupcióellenes ügyészségi hivatal munkatársainak megismételte azt, amit korábban a horvát parlament vizsgálóbizottsága előtt mondott, vagyis: az egész végrehajtó hatalom tudott arról, miként zajlott az INA részvényeinek eladása és az irányítási jog átadása a Molnak.

Cedo Prodanovic ügyvéd szerint Sanader a vizsgálatot végzők figyelmét felhívta arra, hogy értelmetlen megkérdőjelezni az INA-Mol-ügyletet annak ellenére, hogy a Mol tulajdonrésze a vállalatban nagyobb, mint a horvát államé. "Ismert tény, hogy akinek több részvénye van, az nagyobb irányítási jogokkal rendelkezik. Ezért a vád kiindulópontja rossz. Teljesen természetes dolog, hogy akinek több részvénye van, az több tagot delegál a vállalatvezetésbe és a felügyelő testületbe" - fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve: Sanader tagadta, hogy köze lenne bármilyen megvesztegetéshez vagy arról folytatott tárgyaláshoz, ugyanis arra nem volt semmilyen oka.

A Mol részesedése az INA-ban valamivel több mint 47 százalék, a horvát államé pedig kevéssel 45 százalék alatt van. Az ügyvéd felidézte, hogy a megvesztegetési pénzt állítólag a Mol tulajdonában lévő ciprusi vállalatokon keresztül fizették ki, ám a Mol tagadta, hogy ő lenne a szóban forgó vállalatok tulajdonosa.

A korrupciós vádak ügyében vizsgálatot folytató horvát ügyészség azt gyanítja, hogy a Mollal kapcsolatos ügyletnek részese volt Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettes és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója. Polancec korábban Ivo Sanaderhez hasonlóan tagadta a vádat, és azt mondta, hogy az INA-Mol-ügyletről a lebonyolítása idején hivatalban volt kormány minden tagja tudott.

Sanadert nemzetközi elfogatóparancs alapján tavaly december 10-én fogták el Salzburg közelében. Egy nappal korábban a horvát parlament megfosztotta mentelmi jogától. A volt kormányfőt július közepén szállították Ausztriából Horvátországba. Sanader állítólag hozzá közel álló cégeken keresztül lebonyolított kétes tranzakciók révén hatmillió eurónak megfelelő összeggel károsította meg a horvát államháztartást.