Nem volt még ilyen a BÉT-en

Először alkalmazza a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyes, tőzsdére bevezetett cégek esetében az elkülönítés szankciót, miután azok olyan mértékű kötelezettségszegést követtek el, hogy a befektetők érdekeinek védelme és a szabályzatsértés súlya miatt szükségessé vált kiemelésük az eredeti részvénykategóriájukból - adta hírül a BÉT.
Napi.hu, 2017. január 6. péntek, 18:45
Fotó: Napi.hu

Az intézkedés három tőzsdei kibocsátót érint, melyeket a BÉT minimum 6 hónapra különít el annak érdekében, hogy rákényszerítse őket a szabályok betartására, és a befektetőknek lehetőségük legyen arra, hogy még nagyobb körültekintéssel járjanak el az érintett cégekkel kapcsolatos befektetési döntéseik meghozatala során.

A tőzsde 2015 októberében vezette be új szankcióként a súlyosan szabályzat- és kötelezettségszegő tőzsdei kibocsátók elkülönítésének, azaz eredeti részvénykategóriájukból történő kiemelésének a lehetőségét. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy a korábban alkalmazható enyhébb szankcióknak bizonyos kibocsátók esetében nem volt kellő visszatartó ereje, és nem terelték őket a szabálykövető magatartás felé. Kötelezettségeik megszegésével ezek a vállalatok a szabályosan működő kibocsátók mellett negatívan befolyásolják a tőzsde intézményének megítélését is.

Így a befektetői érdekek védelme és a tőzsdére bevezetett cégek szabálykövetésének fokozása érdekében a BÉT 2017. január 13-i hatállyal az Est Media Vagyonkezelő Nyrt., a TR Investment Nyrt. és a TWD Investments Tanácsadó és Kereskedelmi Nyrt. részvényeinek a többi részvénytől történő elkülönítéséről döntött.

A most szankcionált vállalatok minimum 6 hónapot töltenek a többi részvénytől elkülönítve, mely időtartam tetszőleges alkalommal újabb 6 hónappal meghosszabbítható. Az intézkedésnek nincs felső időkorlátja, és nem vonja maga után automatikusan a törlés szankciót. Az elkülönítés alkalmazása során a kibocsátó értékpapírjai nemcsak kiemelésre kerülnek az eredeti részvénykategóriájukból, hanem az adott értékpapírok tekintetében a kereskedési modell is módosításra kerül, így a "folyamatos kereskedés aukciókkal kereskedési modell" az "aukciós kereskedési modellre" módosul.

Az elkülönített kibocsátók értékpapírjait a befektetők figyelmének felhívása érdekében a BÉT jól láthatóan megkülönbözteti a tőzsde honlapján. A részvények elkülönítésének megszüntetésére és az eredeti kereskedési modell visszaállítására a 6 hónapos (vagy a meghosszabbított) időtartam leteltével akkor kerülhet sor, ha a kibocsátó együttesen teljesíti az előírt feltételeket: megszünteti a szankciót kiváltó szabálysértés(eke)t, az elkülönítés időtartama alatt sem a BÉT, sem az MNB nem alkalmaz vele szemben újabb szankciót, és nincs a BÉT felé lejárt díj- vagy bírságtartozása. Ezen feltételek együttes teljesítése esetén az elkülönítés megszüntetésével a szankció előtt Standard vagy T kategóriában szereplő kibocsátók az eredeti kategóriájukba kerülnek vissza - írta a BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK