Egyedül a bankszektorban volt erősebb mozgás. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy a Monte de Paschi olasz bank a sikertelenül végződött tőkegyűjtési akciója után bejelentette, állami segítséget kér, és ezzel lezárult a hónapokig tartó bizonytalanság.

Egy másik, a szektort érintő hír volt, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium megállapodott a Deutsche Bankkal, a legnagyobb német kereskedelmi bankkal és a svájci székhelyű Crédit Suisse bankkal, így a két pénzintézet együtt több mint 12 milliárd dollár értékű büntetést kapott jelzálog-fedezetű értékpapírok szabálytalan értékesítése miatt.

A frankfurti DAX - egyedüliként - 0,1 százalékos veszteségben, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 és a párizsi CAC-40 pedig 0,1 százalékos nyereségben zárt. Londonban csak délelőtt volt kereskedés. A Stoxx Europe 600 indexe lényegében stagnált, de hajszállal az előző napi zárószintje felett tudott maradni.

A milánói tőzsde irányadó indexe, az FTSE MIB 1,2 százalékkal erősödött. A Monte dei Paschi részvényeinek, illetve kötvényeinek kereskedését felfüggesztették péntekre, a többi nagy bank azonban 1 százalékot meghaladó nyereségben zárt.

Frankfurtban a Deutsche Bank 0,3 százalékos pluszban zárt, míg Zürichben a Credit Suisse 1,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A madridi IBEX-35 0,4 százalékos erősödéssel várhatja a karácsonyt.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) és az S&P-500 az előző napi zárószintjén stagnált, míg a Nasdaq 0,1 százalékos pluszban állt a nyugat-európai tőzsdezárást követően, közép-európai idő szerint este kilenc óra előtt néhány perccel.

Az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,31 százalékkal 1134,25 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik. A nyugat-európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként (159 liter) 55,16 dollárba került, 11 centtel, 0,20 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként 3 centtel, 0,06 százalékkal 52,98 dollárra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!