Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvények hozama több mint három bázisponttal mínusz 0,529 százalékra, minden idők legalacsonyabb szintjére süllyedt pénteken, követve az analóg amerikai állampírok hozamának mozgását. A tízéves amerikai államkötvények hozama 13 bázisponttal, 1,876 százalékra zuhant csütörtökön.

A harmincéves német államkötvények hozama ugyancsak esett pénteken, 0,039 százalékra, egyre közelebb jár a zéró szinthez - írta az MTI.

Az amerikai elnök csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy nem elégedett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért szeptember 1-től 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. Ez az Egyesült Államokba irányuló kínai termékek azon fennmaradó része, amelyeket eddig nem sújtottak pótvámmal. Donald Trump kilátásba helyezte azt is, hogy akár 25 százalékra is felemelhetik a pótvám értékét, ha a tárgyalások nem haladnak elég gyorsan.

A piacokat hidegzuhanyként érte a bejelentés, mivel az amerikai és a kínai elnök június végén abban állapodott meg, hogy felújítják a kétoldalú tárgyalásokat az átfogó kereskedelmi egyezményről, és a tárgyalások időtartama alatt tartózkodnak az egyoldalú intézkedésektől.

Elemzők szerint az újabb pótvámok bevezetése növeli a nyomást a amerikai Fed, hogy csökkentsen ismét kamatot, hogy megvédje az amerikai gazdaságot a kereskedelempolitikai kockázatoktól. Jóllehet Jerome Powell Fed-elnök a nyíltpiaci bizottság e heti ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a 2008 októbere óta először végrehajtott kamatvágás egy "ciklus közepi kiigazítás" és nem egy hosszú lazítási ciklus kezdete, a piacokat nem tudta teljesen meggyőzni. Szinte teljes bizonyossággal újabb 25 bázispontos csökkentést várnak szeptemberre, majd további 25 bázispontosat decemberre.

A Moody,s szerint az új pótvámok bevezetése kedvezőtlenül hat a világgazdaságra, miközben az Egyesült Államok, Kína és az eurózóna növekedése már így is lassul.

A Fehér Ház napirendjének tanúsága szerint Donald Trump elnök közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolckor nyilatkozatot tesz az Európai Unióval való kereskedelem ügyében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!