A kötelező nyilvános vételi ajánlat elfogadásáról november 3-án 12 óráig lehetett nyilatkozni. Az ajánlattevők 261 forintot kínáltak a 100 forint névértékű részvényekért, amit az ajánlat benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára (260,72 forint) alapján állapítottak meg - írja az MTI.

A vételi ajánlatot közösen tette a standard kategóriájában jegyzett Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., a Konzum Management Kft., a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. - ezeknek az ajánlat megtételekor együttesen 33,646 százalék közvetlen befolyásuk volt az Appeninnben.

Az ajánlattételre azután került sor, hogy a Konzum Nyrt., valamint leányvállalata, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Konzum PE Magántőkealap augusztus 24-én tőzsdén kívüli ügylet keretében megállapodást kötött az Appeninn 49,02 százalékának megszerzésére, részvényenként 228,90 forintos átlagáron, összesen 4,43 milliárd forintért. Az ügylet teljesüléséhez kötelező vételi ajánlatot kellett tenniük a többi tulajdonosnak.

Az Appeninn igazgatótanácsa nem javasolta a részvényeseknek, hogy elfogadják a nyilvános vételi ajánlatot. Az indoklás szerint a társaság érdeke, hogy a közkézen maradó részvények minél nagyobb számban megmaradjanak, ezáltal biztosított legyen a széles körű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte és a működés nyilvánossága. Az igazgatótanácsi határozat elfogadásának időpontjában a részvények tőzsdei árfolyama 330 forint volt.

A Konzumhoz és az Opuséhoz (korábban Opimus) hasonló felértékelődés látszódott az Appeninn papírjainál is Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megjelenése előtt - a szerk.

Az Appeninn-részvényekkel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A pénteki kereskedést közel 2,5 milliárd forintos forgalom mellett 14,9 százalékos emelkedéssel, 887 forinton, eddigi legmagasabb árfolyamukon zárták, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyam 207 forint volt.

A 25 forint névértékű Konzum-részvények 2644 forintot értek pénteken záráskor, árfolyamuk 0,41 százalékkal csökkent az előző naphoz képest, éves maximumuk 3178 forint, éves minimumuk 47 forint volt.

A kép forrása: BÉT

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!