Gyengült az euró a dollárral szemben arra a hírre, hogy Angela Merkel a vártnál gyengébb eredménnyel nyerte el a negyedik kormányzási ciklus vezetését. Az euró nyomás alá kerülhet azután, hogy a német szociáldemokraták kizárták a koalíciót Angela Merkel kereszténydemokrata pártjával, ezzel ugyanis nagyobb kihívássá vált egy működőképes kormány kialakítása - idézte a SEB AB elemzését a Bloomberg.

Az exit pollt követő hírekre a Bloomberg szerint 0,4 százalékkal 1,1903 dollárra esett az euró az új-zélandi - ottani idő szerint - hétfő kora reggeli kereskedésben. Az euró ebben az évben eddig 13 százalékot erősödött.

Az elmozdulással kapcsolatban Valentin Marinov, a Credit Agricole stratégája arra hívta fel a figyelmet, hogy a devizák az ázsiai kereskedés ilyen korai szakaszában még kevésbé likvidek, az elmozdulás egy jelentősebb korrekció kezdetét jelezheti.

Lehet egy kis idegesség

A Credit Agricole elemzői szerint az Európa-ellenes párt, az AfD vártnál jobb szereplése okozhat némi idegességet az euró-keresztárfolyamokban, miután befektetők az euróellenes párt nagyobb vereségére számítottak a 2018-as olasz választások előtt - mutatott rá Marinov.

Ez azt is jelenti a stratéga szerint, hogy az euró esése egy vételi lehetőség is az előttünk álló hét inflációs adata és az Európai Központi Bank októberi ülése előtt.

A közös európai deviza az elmúlt héten 1,1951 dolláros árfolyam körül tartotta magát, miután befektetők körében némi aggodalom jelentkezett egy lehetséges meglepetéssel szolgáló választási eredmény miatt. (Az euró/forint árfolyam 309,94 körüli szintről indíthatja a hetet.)

Ez kevés lehet

Merkelnek most meg kell próbálnia koalíciót formálnia az üzletbarát szabaddemokratákkal és a zöldekkel, ami viszont a nagyobb európai integráció gátja is lehet.

Az euró az 1,20 dolláros árfolyam körül megpihenhet, aztán még az ősz folyamán néhány százalékot visszább húzódhat - vélekedett Thomas Thygesen, a SEB vezető befektetési stratégája. A szakember szerint ez a mandátum a mélyebb integrációról szóló tárgyalásokra "nem tűnik nagyon erősnek".

A SEB szakértője úgy véli, hogy az AfD 10 százalék feletti eredménye még nagyobb kockázatot is sejtet: ha az európai projekt nem halad úgy, ahogy azt a választók szeretnék, akkor Németország politikailag kevésbé stabil évek elé nézhet.

A választások eredménye Thygesen szerint elindíthat egy menekülést a biztonságosabb eszközök felé, ami a sors fintoraként német kötvényvásárlásokat jelenthet. A 10 éves bundok hozama közel 2 bázisponttal 0,45 százalékra emelkedett a múlt héten.

A Bloomberg továbbá megjegyzi: a hozamok több mint duplájára emelkedtek ebben az évben annak a spekulációnak a hatására, hogy az Európai Központi Bank bejelenti a kötvényvásárlásának mérséklését.

A svájci frank lehet a nyertes

Az svájci frank lehet a legfőbb nyertese a német választásoknak, miután az SPD kizárta, hogy koalícióra lépjen Merkel pártjával - vélekedett Maximilian Kunkel, a UBS Németországért felelős vagyonkezelési üzletágának vezető befektetője. Az szakember szerint az emberek rá fognak jönni, hogy még mindig vannak olyan strukturális kérdések, amelyek kezelésére Európa vezetői még nem kerítettek sort.

Ebből lehet válogatni a koalícióhoz

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett exit poll kutatás (a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések) urnazárás után közzétett eredménye szerint a következő eredmény várható:

  • a konzervatív jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU): 33,5-32,5 százalék,
  • a szociáldemokraták (SPD): 21-20 százalék,
  • bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD): 13-13,5 százalék,
  • a liberálisok (FDP): 10-10,5 százalék,
  • az egykori keletnémet állampárt utódszervezete, a Baloldal (Linke): 9 százalék,
  • Zöldek (Grüne): 9-9,5 százalék.

A korábbi előrejelzések 37 százalékos eredményt sejtettek a CDU-nak, így ez az eredmény kisebb csalódás lehet Angela Merkelnek, aki a vártnál kevesebbel győzött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!