BUX
38483

Német segítséggel lehet pénzügyi központ Moszkva

A Deutsche Börse AG tárgyalásokat folytat a két legnagyobb oroszországi értékpapír piaccal, a moszkvai MICEX és RTS tőzsdékkel annak érdekében, hogy bővítse ügyfelei rendelkezésére álló befektetési lehetőségek körét.

MTI-Eco, 2010. december 3. péntek, 15:09

A frankfurti tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse nem kívánta kommentálni a Reuters értesülését, viszont rámutatott, hogy 2006 óta már folytat együttműködést a MICEX-szel.

A MICEX és az RTS szóvivőit nem sikerül elérnie a hírügynökségnek. A két tőzsde már folytatott tárgyalásokat egymással az egyesülés lehetőségeiről, erről azonban még nem született tulajdonosi döntés.

A Deutsche Börse már hosszabb ideje törekszik befektetési kínálatának területi kiterjesztésére. Tavaly például a varsói tőzsdét célozta meg, majd elállt ajánlatától.

A Deutsche Börse és az orosz tőzsdék közötti együttműködés megnyitná az orosz értékpapír piacot a külföldi befektetők előtt. Moszkva nemzetközi pénzügyi központ rangjára emelése egyik kulcsfontosságú eleme Oroszország gazdasági modernizációs törekvésének.

A Deutsche Börse részvénye a hír hallatán közel három százalékkal erősödött a frankfurti kereskedelemben, miközben a piac DAX-30 indexe 0,1 százalékkal gyengült.

Az idén már 15 százalékkal gyengült a Deutsche Börse részvénye, az FTSE/Mondo Visione Exchange index pedig 15 százalékkal emelkedett.