Három év óta első ízben lépte át ma az eurozónában irányadónak tekintett 10 éves német államkötvények hozama a zéró szintet. Az ok egyértelmű, a befektetők úgy gondolják, hogy az emelkedő infláció hatására az Európai Központi Bank is előbb utóbb szigorításra kényszerül és a hozamok emelkedését hozza magával.

A 10 éves "Bund" hozama 0,013 százalékig kapaszkodott ma fel, ez a legmagasabb szint 2019 májusa óta, december közepén még mínusz 0,4 százalékon állt - hívta fel a figyelmet a Financial Times. A német államkötvények áresése - ami a hozamok emelkedését okozza - jól illik a nemzetközi trendbe, az emelkedő infláció miatt a befektetők a Fedtől immár idén 2-3 kamatemelést várnak, a mai brit inflációs adatok is felfelé nyomták a kötvényhozamokat.

A befektetők fizettek, hogy kölcsönadták pénzüket

Nem az a szokatlan, hogy egy államkötvény hozama a pozitív tartományban van, hanem inkább az a közel hároméves periódus volt a rendhagyó, amit a negatív értékeken töltött. Ez ugyanis azt jelentette, hogy a befektetők effektív fizettek azért, hogy a pénzüket kölcsönadhassák a német államnak.

Az, hogy a kötvénybefektetők már egy-két tized százaléknyi hozamnak is örülni tudnak jól mutatja, mennyire ki volt éheztetve a kötvénypiac az elmúlt években - mutatott rá James Athey, az Aberdeen Standard Investments portfólió menedzsere.

Az eurózóna inflációja decemberben elérte az 5 százalékot, ez a legmagasabb érték annak két évtizede történt létrehozása óta. Az, hogy az EKB által átmenetinek minősített emelkedés a pénzromlás ütemében ilyen magasra jutott elég sok befektetőben kételyeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e azt a kívánatosnak tartott szintre visszaszorítani. Az EKB decemberi ülését követően azt jelentette be, hogy rendkívüli kötvényvásárlási programjának márciusi kifutását követően is folytatja majd vételeit, azonban az eddiginél lassabb ütemben.

Már nem kell a menedék?

A biztonságos menedéknek tekintett kötvények áresése arra is utal, hogy a befektetők bíznak abban, a koronavírus omikron variánsa okozta járványhullám nem lesz képes útjába állni a globális gazdaság fellendülésének. Így a nagy jegybankok folytatni tudják a visszavonulást a szokatlanul laza monetáris politikából és emelhetnek a kamatokon.

Az EKB-tól a piac jelenleg két, 0,1 százalékos kamatemelést vár idén. Mindezt annak ellenére, hogy az hangsúlyozta, a hitelköltségek idei emelkedése nem lenne összhangban céljaival. Az eurózóna jegybankja ugyanis közleménye szerint elkötelezett a "kedvező pnzügyi környezet" fenntartása mellett, s a tavalyi, az amerikai piacról átgyűrűző hozamemelkedést nem kívánatos fejleménynek nevezte és hatására fokozta kötvényvásárlásait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!