Az elemzők körében egyre erősödik a meggyőződés, hogy az idei pozitív évkezdet után elakad a rally az európai részvénypiacokon. A Bloomberg hírügynökség 16 stratéga megkérdezésével készült előrejelzése szerint a 600 legnagyobb európai tőzsdei cég részvényét tartalmazó Stoxx Europe 600-as index 9 százalékos emelkedés után 455 ponton fejezi be az évet. Márpedig ez 2 százalékkal alacsonyabb az index tegnapi záróértékénél.

Az elemzők annak ellenére nem voltak hajlandók felülvizsgálni jelentősebben előrejelzéseiket, hogy a Stoxx 600-as index január eleje óta jó 10 százalékot erősödött.

-A következő hónapokban továbbra a lendület drasztikus visszaesésére számíthatunk. A második negyedévben a gazdaság átmeneti fellendülése szép lassan alábbhagy, ahogy a monetáris szigorítás egyre inkább kezdi éreztetni hatását, s a vállalati nyereségekre vonatkozó előrejelzések egyre csökkennek - mondta Milla Savova, a Bank of America szakértője.

Lesz még egy nagy esés

Szerinte az európai gazdaság képessége arra, hogy elkerülje a recessziót, a Kína újranyitása körüli optimizmus, és a meglepően robusztus vállalati nyereségek eddig egyaránt segítették a régió részvényeit. Ezt azonban egy mintegy 20 százalékos visszaesés követi majd a harmadik negyedévre, egészen 365 pontig, amit a makrogazdasági ciklus mélypontja követ. Innen pattanhat majd fel az Index az év végére 430 pont környékére - hangzik meglehetősen részletes jóslata.

Stoxx Europe 600-as index alapú CFD áralakulása
Stoxx Europe 600-as index alapú CFD áralakulása
Kép: investing.com, Napi.hu

Az óvatosan nyilatkozott Mislav Matejka, a JPMorgan stratégája, aki szerint a kulcsfontosságú monetáris mutatók már figyelmeztető jeleket küldenek. Ilyenek például a szűkülő pénzkínálat és a hozamgörbe inverziója, ez utóbbi gyakran recesszióra utal. Ezek olyan jelzések, amelyeket nem szabad félvállról venni. Úgy látja, innen már nem nagyon vezet út felfelé Európában.
A monetáris politika hatása a reálgazdaságra jellemzően késéssel, akár egy-két évvel lemaradva, érezhető és pont emiatt a részvények teljesítménye az első negyedévben elhalványul. A gazdaságban okozott kár már bekövetkezett, a zuhanás valószínűleg még előttünk áll - vélte Matejka.

Az európai részvényindex szeptember végi mélypontja óta már 21 százalékkal erősödött, helyi devizában számolva 9, dollárban pedig 20 százalékkal teljesítette felül az S&P 500-at ebben az időszakban.

Eddig ellenállt Európa gazdasága

Az európai gazdaság eddig sokkal ellenállóbbnak bizonyult annál, mint amit vártak tőle az emelkedő infláció és az őszre egekbe szálló gázárak közepette. Ráadásul a kínai kereslet élénkülése, valamint az infláció mérséklődése további komoly hátszelet jelentett a piacoknak. Év eleje óta a kontinensen a ciklikus részvények, köztük az autóipari cégek, a kiskereskedelmi vállalatok és az utazási szektor képviselőinek papírjai, illetve a bankrészvények vezették a rallyt.

A jó hangulatot tovább fűtötte, hogy enyhe volt a tél, s így az európai gazdaságoknak sikerült elkerülniük a mélyebb energiaválságot. Eközben a negyedik negyedéves eredményszezon eddig megnyugtató volt, ami arra késztette az elemzőket, hogy ismét emeljék az EPS-becsléseket (egy részvényre jutó nyereség).

A mai adatok azt mutatták, hogy az euróövezet üzleti aktivitása az elmúlt kilenc hónap leggyorsabb ütemében nőtt februárban, s ez növeli annak valószínűségét, hogy a régió elkerüli a visszaesést ebben a negyedévben. A vártnál jobb teljesítmény hátterében a szolgáltatások álltak, ezek június óta a legerősebb növekedést mutatták az S&P Global beszerzési menedzserindexe szerint. Az ipari termelés is javult, mivel az ellátási láncokban a szűk keresztmetszetek okozta feszültség tovább enyhült

Az európai befektetők számára ez mind mind jó hír, de már benne van az árban – derül ki a februári BofA európai alapkezelői felméréséből. Ebben a válaszadók 53 százalék látta úgy, hogy az elkövetkező hónapokban esnek  majd a részvények. Ennek legvalószínűbb okai szerintük a jegybanki szigorítások és a profitvárakozások romlása lehetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!