A BÉT életében fontos esemény a CIG Pannónia Életbiztosító kibocsátása, mivel újabb értékpapírt vezetnek be, ráadásul ez az első biztosító a tőzsde legújabb kori történetében - szögezte le Patai Mihály, a BÉT elnöke. Mint hozzátette, Frankfurtban, Varsóban és Bécsben is 10 százalék körüli a biztosítók részesedése.


A tőzsde számára az a tény is rendkívül fontos, hogy magyar magánszemélyek által alapított társaság csatlakozik a tőzsdei szereplők köréhez - hangsúlyozta Patai.


Járai Zsigmond a Pannónia biztosító felügyelőbizottságának elnöke elmondta, egyszer már volt Pannónia-részvény a tőzsdén, az 1869-es alakulásnál a Pannónia viszontbiztosító papírjai forogtak a pesti parketten.


(A tulajdonosi körről beszélve érdekességképpen Járai elmondta, a Lehman Brothers a mai napig 3 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban.)


A társaság elsősorban a magyar életbiztosítói piacra koncentrál, ám a CIG már Romániában és idéntől Szlovákiában is jelen van. (Idén 20 milliárd forintos díjbevételt tervez a CIG, az első félévben ebből 8,5 milliárd teljesült)


A tőzsdére lépésnek több oka is van, ebből az egyik legjelentősebb, hogy a társaság három évvel ezelőtti alapításakor deklarált cél volt a nyilvános kibocsátás, ahol a biztosítottak tulajdonosak is és fordítva.


Járai elmondta, a tőzsdei tranzakció elsősorban tőkebevonásra szolgál, 10,85 millió új részvényt hoznak forgalomba, 1,95 millió részvényt (a jegyzett tőke 3,8 százalékát) adnak el a jelenlegi tulajdonosok. A 140 tulajdonosból pontosan egy tucat értékesít. A papír növekedési részvénynek minősül, eddig nem volt osztalékfizetés (a veszteség folytán is).


A hivatalos jegyzési ár 938 forint lesz, ám a korábbi ügyfelek elsőbbséget élveznek és 750 forinton jegyezhetnek. Az Equilor által szervezett 10-12 milliárd forintos kibocsátás során az MKB fiókjaiban lehet jegyezni, október 11-22. között.


Sikeres jegyzés esetén a tíz legnagyobb társaság közé tartozhat majd a CIG, céljuk, hogy bekerüljenek az A-kategóriába és a feltételek teljesítése esetén a BUX kosarába is - szögezte le Járai.


Terveik közt szerepel, hogy a jelenleg 40 millió eurós kibocsátás után három év elteltével egy további tőkeemelés keretei közt egy legalább 100 millió eurós nemzetközi kibocsátást bonyolítsanak le (a célpiacok többek közt Frankfurt és New York szerepel) - mondta Járai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!