Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A londoni emelkedés azon cégek drágulásának volt köszönhető, melyek profitálnának abból, ha az USA-ban a republikánus George W. Bush nyerné az elnökválasztást. A piac arra számít, hogy Bush iparbarát politikát folytat majd, s azon belül is a gyógyszer- és dohányipar lehet a „kedvenc”. Így érthető, hogy a nap elején emelkedett a Glaxo Wellcome, a SmithKline Beecham és a British American Tobacco árfolyama, s a magasabb árszintet a kereskedés végéig is tudták tartani. Annak hírére, hogy újra kell számolni a floridai szavazatokat, a hardver-, biztosító- és bányacégek részvényei erőteljes esésbe kezdek. A párizsi börzeindex gyengülése egyrészt a kiskereskedelmi cégek árfolyamcsökkenésének, másrészt pedig annak tudható be, hogy az USA-beli elnökválasztás bizonytalanságai nyomán elszálltak a tech-szektor erősödésére vonatkozó remények, ráadásul a gyógyszer-papírok nap eleji drágulása is semmivé vált. A csalódást keltő októberi értékesítési adatok nyomán a Carrefour-részvények 4,07 százalékkal estek. Bush elnökké választásának hírére az Aventis és a Sanofi-Synthelabo felfelé húzták az indexet, ám amint a republikánus győzelem bizonytalanná vált, a gyógyszeripari cégek árfolyama csökkenni kezdett. Mivel a Bush-adminisztráció várhatóan erősebb elszigetelődési politikát fog folytatni, ez az európai védelmi kiadások növekedését okozhatja. Ez magyarázza, hogy a hadiipari elektronikai termékeket gyártó Thomson-CSF több mint 4 százalékos drágulással zárt, ám a nap folyamán elérte minden idők legmagasabb árfolyamát is. A telekom-papírok – köztük az Alcatel, Bouygues és a France Telecom – nagyot zuhantak. Elemzők szerint Bush győzelme esetén a francia börzén jegyzett cégek közül az Aventis, az Alcatel, a Cap Gemini, az EADS, a TotalFinaElf, a Thomson Multimedia és az STMicroelectronics járhat jól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!