Népszerű az állam hitelezése

A meghirdetett mennyiségnél 15,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 80,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. április 25. csütörtök, 13:29
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az ÁKK Zrt. 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 25 milliárd forintért 5 éves és 20 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 34,01 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 25,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 2 bázisponttal magasabb, 1,39 százalékos átlaghozamon.

Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,37 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 50,69 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 32 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 5 bázisponttal magasabb, 2,14 százalékos átlaghozamon.

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 2,11 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 33,08 milliárd forintból, szintén megemelt értékesítéssel, 23 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,23 százalék volt, 41 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,19 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK