Magyarországon 2016 óta sorra jönnek létre az olyan magántőkelapok, ahol a regisztrált alapkezelőket strómanként tolják maguk előtt a bizniszeket ténylegesen vezénylő háttértulajdonosok, akiknek a kiléte a törvény erejénél fogva titkos, ahogy főszabályként azt sem tudhatjuk, miféle pénzeket „mostak bele” ezekbe a kasszákba - írja a Válasz Online, amely szerint a túlárazott állami óriástenderekből, az egykori letelepedési kötvényes varázslatokból, vagy a kaszinóüzemeltetésből kinyert tíz- és százmilliárdok is becsatornázódhatnak ilyesfajta „zsákokba”.

A Válasz Online megjegyzi: nemcsak a magántőkealapok segítségével lehet elrejtőzni a nyilvánosság értő és érdeklődő szemei elől, de úgy tűnik, a legfeltörhetetlenebb és legjogszerűbb még mindig a NER-elit által már-már üzemszerűen használt magántőkealap.

Mindez azért különös, mert a 2010-es parlamenti választás előtt a Fidesz még kemény karaktergyilkos támadásokat indított a "korrupt, titkolózó, offshore-ozó, tulajdonos-rejtegetésben élenjáró baloldalt", sőt, hatalomra kerülve Magyarország Alaptörvényébe is beleírta, hogy „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére (…) teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható” - mutat rá a portál, amely szerint Simicska Lajos kiesése után a kormányzat már ügyet sem vetett az alkotmányos alapelvekre: milliárdos megbízásokra és vissza nem térítendő állami támogatásokra kezdte érdemesíteni a Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Matolcsy György, Habony Árpád, Hernádi Zsolt és Jászai Gellért körül sűrűsödő magántőkealapok - pontosabban az azokra épített cégek - jelentős részét.

A Válasz Online a nemzeti bank hatályos nyilvántartásaiból összeszedte, hogy pontosan hány magántőkealapot kezelnek mostanság a bejegyzett alapkezelők. Az adatokból az látszik, hogy a Covid-időszakban nagyon megszaporodtak az efféle titkos-bizalmas kasszák: számuk mára a hatvanat is meghaladja, s ebből 43-at egyértelműen a kormányközeli felsőelit kezel, de a Válasz Online szerint a többi sem esett messze a hatalomtól.

A cikk példaként Mészáros Lőrincet emeli ki, aki időközben annyi vállalatot gründolt, hogy immár három budapesti irodaházból (a Váci utcai MKB-bázisról, az Andrássy út 59.-ből és a Hermina út 17. alatti toronyépületből) kénytelen irányítani a birodalmat – s ezeknek néhány áttételen keresztül mind egy-egy magántőkealap a tulajdonosa. A most házasságra készülő üzletember az elmúlt időszakban a már unalomig ismert javakon felül például ásványvízüzemet, tévét, volt Simicska-társaságot, pulykafeldolgozót, eszéki fociklubot, a Kolosy téri piacot, szállodákat, nyugdíjasházat, tésztagyárat, a neves MészárSteak-hentesboltokat, Balaton-parti telkeket vagy a Marczibányi téri sportcentrumot kebelezett be.

A Válasz Online által összeszedett hatalomközeli alapkezelők összefonódásáról további részleteket itt talál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!