Nem tudta növelni az előfizetőinek számát a Netflix az idei első negyedévben, ugyanakkor árbevétele 10 százalékkal 7,9 milliárd dollárra bővült, mégis 70 millió dollárral elmaradt az elemzői előrejelzésektől- írja a Der Standard.

Az amerikai streamingszolgáltató tegnap zárás után tette közzé az idei  első negyedéves számait. A Netflix előfizetőinek száma 200 ezerrel csökkent, amit részben az orosz operáció felfüggesztésének tulajdonít. 

A társaság előfizetőinek száma így a negyedév végén 221,6 millió. A hír bejelentését követően a részvényárfolyam 25,8 százalékkal zuhant be - írja a portál.

A növekedés újbóli beindítása érdekében a Netflix a jövőben akár reklámokat  vagy olcsóbb streaming-előfizetést is bevezethet.

A cég történetében utoljára 2011 októberében volt olyan negyedév, amikor a felhasználók száma csökkent. A legutóbbi visszaesés ellenére a Netflix továbbra is jóval a versenytársak előtt jár. Összehasonlításképpen, a nagy rivális Disney+ 2021 végén alig kevesebb mint 130 millió ügyféllel rendelkezett. 

A koronavírus-járvány kezdetén a társaság még a válság egyik nagy nyertesének számított, de azóta nehéz időszakot él meg - írja a portál. Az év eleje óta a részvények árfolyama ugyanis több mint 40 százalékkal esett.

A Netflix a gyenge számokat részben az Oroszországból való kivonulással magyarázza, ahol az Ukrajna elleni háború miatt minden ügyfélfiókot deaktiváltak. A vállalat szerint az intézkedés következtében a negyedév során mintegy 700 ezer előfizetés veszett el.  Enélkül a felhasználók száma félmillióval nőtt volna.

A cégvezetés szerint a rossz statisztikák az ügyfélfiókok többszöri használatából is adódnak, mivel sok előfizető megosztja jelszavát. A vállalat becslései szerint világszerte mintegy 100 millió háztartás használja a streamingszolgáltatást fizetés nélkül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!