A saját bőrén tapasztalta meg a Bill Ackmann nevével fémjelzett Pershing Square Capital Management nevű hedge-fund, hogy nem jó a tőzsdén a hulló kések közé nyúlni, mert könnyen megvágja az ember a kezét. A bölcsesség lényege, hogy egy nagyot eső részvénybe nem mindig jó ötlet bevásárolni, mert az esésnek oka lehet és gyorsan tovább zuhanhat a kedvezőnek tűnő árfolyam.

A hedge-fund közölte, eladta a Netflixben meglévő teljes részesedését, miután a streaming szolgáltató negyedéves jelentésében előfizetői számának nem várt csökkenéséről számolt be és arról, hogy azok további, a vártnál nagyobb mértékű lemorzsolódására számít. A Netflix részvények árfolyama 35 százalékkal zuhant a hírre - 226,19 dollárig - s ezzel a részvények az S&P 500-as index legrosszabbul teljesítő papírjai lettek az idén - írja a Bloomberg.

Az Ackman által irányított alap idén év elején lett a cég 20 legnagyobb részvényesének egyike. Akkor kezdett el bevásárolni, amikor a Netflix részvények hatalmasat estek az év végi gyorsjelentést követően, amelyben idén a vártnál lassabb előfizetői létszám bővülést jeleztek előre. Abból az árból kiindulva, amelyet január végén közölt beszerzési értéknek az alap, a hírügynökség úgy kalkulált, Ackmanék vesztesége a 3,1 millió részvényen elérhette a 435 millió dollárt is. A szerdai záróárral a korábbi pozíció értéke 700 millió dollár körül lenne.

A Netflix részvényei több éves jó szereplés után utolsó nagy hajrájukat a koronavírus járvány és az arra adott reakciókként világszerte meghozott kijárási korlátozások terjedésével kezdték meg. Tavaly novemberre 2020 elejéhez képest már duplázódott az árfolyamuk. A tegnap bemutatott zuhanással viszont idén már értéküknek 62 százalékát elvesztették.

Januárban Ackman még azt írta alapja befektetőinek, hogy a Netflix részvények áresésével vonzó lehetőség adódott a vásárlásra és dicsérte a cég előfizetőkre alapozó üzleti modelljét és a menedzsmentet. Az akkor vásárlásra állítólag egy jól sikerült kamathedge ügylet zárása adta meg a lehetőséget, amelyen 1,25 milliárd dollárt kaszált az alap. A mostani eladást úgy kommentálta a részvényeseknek, hogy korábbi befektetői karrierje során elkövetett hibákból azt tanulta meg, a rossz befektetésekből idejekorán kell kiszállni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!