A CNBC-nek nyilatkozó titokzatos német jegybankár szerint az Európai Központi Banknak kizárólag az árstabilitással kellene foglalkoznia - ez egyébként benne van az intézmény alapító okiratában -, a költségvetési problémákat ezért az európai mentőalapból kellene megoldani. Ezt a befektetők Draghi múlt hét végi hangzatos nyilatkozatai ellenpontjaként értékelték, tehát csökkent a valószínűsége a sokak által várt új ingyenpénz-özönnek. A hangulat egyébként sem volt túl fényes, egyelőre a bizonytalanság uralkodik a héten várható jegybanki intézkedések előtt, ezért a nap nagy részét mínuszban töltötték az európai tőzsdeindexek.

A londoni FTSE 100 1, a párizsi CAC-40 pedig 0,9 százalékot esett, miközben frankfurti DAX gyakorlatilag stagnálással vészelte át a napot. A madridi IBEX-35 0,9, a milánói FTSE MiB pedig 0,6 százalékos értékcsökkenéssel zárta a keddet. Frankfurtban a legsikeresebben az Infineon szerepelt, amely annak ellenére emelkedett 6,4 százalékot, hogy gyorsjelentésében borúsan nyilatkozott a jövőbeli várakozásairól. Nagyot zuhant a kiábrándító gyorsjelentésekkel előálló óriáscégek árfolyama, így a UBS, a Deutsche Bank és a BP is. Délután nem mentette meg a hangulatot a vártnál pozitívabb amerikai Conference Board fogyasztói bizalmi sem, egy másik, a személyes költekezésről szóló hivatalos adat ugyanis újabb visszaesést mutatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!