Miután Peking és Washington között változatlanul háborús állapotok uralkodnak, az erősödést elemzők szerint két tényező mozdította elő: Peking belépett a piacra, hogy stabilizálja a jüan árfolyamát, a befektetők pedig elkezdték vásárolni a hétfői általános esésben olcsóbbá lett részvényeket, különösen a kínai piacon nagy kitettségű technológiai vállalatok papírjait.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,74 százalékkal, az S&P 500 0,92 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 1,30 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben.

Hétfőn zuhantak az árfolyamok New York-ban. A DJIA 2,90 százalékkal, az S&P 500 2,98 százalékkal, a Nasdaq 3,47 százalékkal csökkent. Az olajpiac valamelyest magához tért az utóbbi napok nagy esése után, de a Brent minőség ára az eszkalálódó amerikai-kínai feszültség miatt a hét havi mélypont közelében maradt. A múlt héten a Brent jegyzése több mint 9 százalékkal zuhant.

Kedd délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 38 centtel 55,07 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 28 centtel 60,09 dollárra ment föl.

A dollár stabilizálódott. Az euró kora délután 1,1184 dollár körül forgott a reggeli 1,1201 dollárral szemben.

Az arany megragadt hatéves csúcsán, mert a kereskedelmi feszültségek okozta aggodalom miatt erős a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1464,15 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 2 százalékkal magasabban, mint az előző kereskedési napon. Az amerikai határidős jegyzés 1476,10 dollárra emelkedett - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!