Kis forgalomban oldalazás várható, mert a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntő tanácskozásának eredményeit várják. Közép-európai idő szerint este nyolc órakor jelentik be a döntést, illetve teszik közzé a frissített gazdasági előrejelzést.  A várakozások szerint a tavalyi decemberi kamatemelés óta először ismét emeli - újabb 25 bázisponttal, 0,50-0,75 százalékra - az irányadó kamatsávot a nyíltpiaci bizottság.

"A piacok úgy viselkednek ma, a Fed döntése előtt, mint a zombik" - fogalmazott Naeem Aslam, a ThinkMarkets brókercég vezető elemzője, aki szerint nem a kamatemeléstől tartanak, hanem az ismeretlentől, attól, hogy mit mond majd Janet Yellen Fed-elnök a döntés bejelentését követő sajtótájékoztatóján.  Ebből és a gazdasági prognózisból kiderülhet, hogy miként ítélik meg a Federal Reserve vezetői a növekedési és inflációs kilátásokat Donald Trump elnökválasztási győzelmének fényében.

A nyugat-európai értéktőzsdéken mínuszban álltak az indexek az amerikai nyitáskor: a londoni FTSE-100 index 0,15 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,22 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,52 százalékos veszteséget mutatott délután fél négykor.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0638 dollárt adtak, 0,18 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz árfolyama.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára csökken azon hírek nyomán, miszerint a múlt héten emelkedtek az amerikai nyersolajtartalékok, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) pedig a nyersolaj-túlkínálat erősödését jelezte előre a jövő évre, dacára a nagy olajexportőr országok január 1-jén életbe lépő kitermeléscsökkentésének.

Közép-európai idő szerint szerda délután fél négy után pár perccel a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári szállításra hordónként (159 liter) 52,13 dollárba került, 85 centes, 1,60 százalékos mínuszban forgott. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára februári szállításra hordónként 74 centtel, 1,33 százalékkal, 54,98 dollárra esett az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

Kedden ismét történelmi csúcson zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei. A Dow Jones 0,58 százalékkal, 19 911,21 pontra, a Standard & Poor's 500-as mutató 0,65 százalékkal, 2271,72 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,95 százalékkal, 5463,83 pontra emelkedett a kereskedés végére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!