A világ legnagyobb bankjai közül több is azon dolgozott a hétvégén, hogy megoldja a nikkelpiaci válságot, amely miatt egy kínai fémipari óriásvállalat több milliárd dolláros tartozása a nyakukon maradt. A JPMorgan Chase, a Standard Chartered és a BNP Paribas a bankok és brókerek között volt, amelyek a Tsingshan Holding Groupmal való megállapodást próbálják tető alá hozni.

A kínai acél- és nikkelgyártó által a londoni fémtőzsdén kötött ügyletek hozzájárultak az árak ellenőrizhetetlen emelkedéséhez, ami miatt a tőzsde múlt kedden leállította a kereskedést és nyolc órányi tranzakciót törölt. Az árfolyam alig néhány óra alatt az egekbe szökött: az árak már múlt hétfőn is elképesztő 66 százalékkal 48 078 dollárra emelkedtek, de kedden már percek alatt 30 000 dollárra ugrott az árfolyam. Nem sokkal március 8. reggel 6 óra után a nikkel ára átlépte a 100 000 dollárt tonnánként.

A London Metal Exchange emiatt gyorsan leállította a kereskedést, mivel a piacon pánik hangulat lett úrrá. A nikkel a világgazdaság láthatatlan fogaskereke, mivel rozsdamentes acélban és elektromos járművek akkumulátoraiban használják. Bár nagy szükség lenne rá, mégsem indult újra azóta a kereskedelem a fémmel, mivel a leállás után kiderült, nemcsak puszta pánik miatt szabadultak el az árak.

A Bloomberg elemzése szerint a ár kilövéséről egy elszabadult short-ügylet, pontosabban ügyletek sorozata tehetett. A kínai árupiaci mágnás, Xiang Guangda nagy összegű ajánlattal jelent meg a piacon arra fogadva, hogy a nikkel ára csökkenni fog. A szerződéseket a Tsingshan Holding Group leányvállalatán keresztül kötötte meg, de a fedezet nem volt biztosítva. A terv ott dőlt be, hogy Oroszország ukrajnai háborúja miatt, valamint a kivetetett szankciók és exporttilalmak közepette egyre valószínűbbnek tűnt, hogy az orosz nikkel eltűnhet a piacról, ami ellátási zavarokat eredményezne. A szorításban az emelkedő árak egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe hozták a csökkenésre fogadó kereskedőket, ami arra kényszeríti őket vagy a nevükben üzletelő brókereket és bankokat, hogy megvásárolják az eszközt, ez a short fedezésnek nevezett kereskedés viszont az eleve magas árakat hajtotta még feljebb.

A bedőlt short-ügylethez most forrásra van szüksége a Xiang Guangdának, és a WSJ hétfői beszámolója szerit a JPMorgan Chase és a BNP Paribas révén már közel került ahhoz, hogy hitelkeretet biztosítsanak a cég számára, amely lehetővé tenné short pozíciójának fenntartását, és a piac újranyithatna.

Jelenleg ugyanis fedezetlen ügyletek miatt áll a nikkel kereskedelme az LME-n, pedig a fémtőzsde üzemeltetői úgy döntöttek, hogy 8 órányi tranzakciót egyszerűen törölnek, hogy az irreális ármozgást kitisztítsák a piacról. Összesen 3,9 milliárd dollárnyi műveletet töröltek, de a Xiang Guangdának még így is több milliárd dollárnyi fedezetet kellene előteremtenie.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!