A manhattani körzeti ügyészség kétrendbeli értékpapírcsalással - többek között a vállalatra vonatkozó hamis állítások megtételével - és tőzsdei tájékoztatásokkal kapcsolatos csalással vádolja a 39 éves milliárdost, aki szeptemberben lemondott elnöki tisztségéről. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) csütörtökön polgári jogi vádat is emelt Milton ellen értékpapírcsalás miatt. A SEC azt kérte New York déli körzetének amerikai kerületi bíróságától, hogy véglegesen tiltsa el őt attól, hogy értékpapírokat kibocsátó vállalatnál tisztségviselőként tevékenykedjen, továbbá hogy adja vissza minden jogtalanul szerzett nyereségét, és fizessen bírságot - írja a CNBC.

"Ez egy nagyon egyszerű ügy, Milton hazugságokat mondott, hogy keresletet generáljon a Nikola részvényei iránt, Legalább 2020 márciusától kezdve, vagy annak környékén, amikor a Nikola bejelentette, hogy részvényeit nyilvánosan jegyzik, Milton egyre inkább azzal kezdett foglalkozni, hogy a Nikola részvényeinek árfolyamát magasan tartsa" - mondta Audrey Strauss államügyész a csütörtöki sajtótájékoztatón az újságíróknak.

Milton fenntartja, hogy ártatlan. Jogi csapata, amelyet a neved Brad Bondi vezet, azt mondta, hogy Miltont "tévesen vádolták meg egy hibás és inkompetens nyomozást követően", és hogy biztos benne, hogy felmentik ügyfelét - áll a csütörtökön e-mailben elküldött nyilatkozatban.

Az ügyészek szerint viszont a helyzet egyértelműbb: Milton egy bonyolult rendszert épített ki, amelynek célja a vállalat részvényeinek árfelhajtása volt a saját hasznára, mivel hazudott a vállalat termékeiről, technológiájáról és jövőbeli értékesítési kilátásairól. Azzal vádolják, hogy a Nikola üzletét arra használta fel, hogy egy felvásárló cégen keresztül lépjen a tőzsdére, hogy amatőr kisbefektetőket célozzon meg, akik közül néhányan több százezer dollárt veszítettek.

Milton, aki a vállalat legnagyobb részvényese volt, nagyjából 8,5 milliárd dollárnyi Nikola részvényt birtokolt a vállalat értékének csúcsán. Tavaly nyáron egy ponton a Nikola értékelése meghaladta a Ford Motorét, és 31 milliárd dollár fölé emelkedett.

A Nikola részvényei a csütörtöki korai kereskedés során 11 százalékkal estek. A részvények 12,85 dolláron, részvényenként 7,4 százalékkal csökkentek a délelőtti órákban.

A hatóságok szerint Miltonnak el kell kobozni minden vagyontárgyát, amely "az említett bűncselekmények elkövetéséhez köthető", ami valószínűleg magában foglalja azt a több mint 1 milliárd dollárt is, amelyet a Nikola 2020 júniusi tőzsdei bevezetésekor keresett. Az ügyészek szerint Miltont "az motiválta, hogy részt vegyen a csalásban, hogy meggazdagodjon, és hogy vállalkozóként növelje a tekintélyét".

A Nikola egy e-mailben küldött közleményben közölte, hogy "a vizsgálat során végig együttműködött a kormánnyal". A vállalat hangsúlyozta, hogy a vádak Milton és nem a Nikola ellen szólnak.

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk a korábban bejelentett mérföldköveink és határidők mellett, és arra összpontosítunk, hogy még ebben az évben a Nikola Tre akkumulátoros-elektromos teherautókat szállítsuk le a vállalat gyártóüzeméből" - közölte a vállalat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!