Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs könnyű dolga annak befektetéseket kezelő szakembernek, aki megfelelően akarja az általa befektetett pénzt diverzifikálni a különböző eszközök között. A Credit Suisse Cross Market Contagion Indicator olyan magasságokba emelkedett, amire a mutató 2008-as kitalálása óta nem volt még példa - írja a Bloomberg.

A bank szakértői által kifejlesztett index elvileg azt méri, hogy mennyire mozognak együtt a főbb befektetési eszközök árfolyamai, mennyire van hatással az egyik a másikra. A mutató magas értékei azt jelzik, hogy az adott időszakban erős a korreláció a devizapiacok, a részvénypiacok, a kötvénypiacok és a nyersanyagpiacok árváltozásai között. Más szóval az egyik eszközosztály mozgását nagy mértékben magyarázza a másik eszközosztály árváltozása.

A cikk szerint a mutató jelenlegi, rekordmagas értéke alátámasztja azoknak a pesszimistább elemzőknek az álláspontját, akik szerint a magas részvényárfolyamok, különösen az Egyesült Államokban semmi másnak nem köszönhetőek, mint a jegybankok, különösen a Fed által alkalmazott alacsony kamat politikának.

Csak a hozam számít

A kamatok vezérelnek mindent. Ezért nagyon oda kell figyelni a jegybankok befolyására, a piacot egyedül a hozamvadászat mozgatja. A fundamentális elemzés eszközei nem adnak magyarázatot arra, miért kéne innen tovább emelkedniük az árfolyamoknak - kommentálta az adatokat Mark Connors, a Credit Suisse globális kockázati tanácsadó részlegének vezetője.

A Credit Suisse indexe a különböző eszközosztályok együttmozgását 21 tőzsdén jegyzett alap árfolyamának mozgásaiból méri. A "fertőzési index" 75 százalékos rekordmagasságát június végén érte el, a Brexitről szóló brit népszavazást követően. Bár azóta kicsit lejjebb jött, azonban értéke még így is 65 százalék körül van, s már második éve emelkedik a 2014-ben elért 54 százalékos mélypontja óta.

A bank szerint adataik azt mutatják, hogy 2016-ban a leginkább kamatérzékeny eszközök árfolyammozgása volt a legnagyobb hatással a többi eszköz mozgására, ilyenek az államkötvények, a befektetési kategóriába sorolt vállalati kötvények és a részvények.

A helyzetben rejlő egyik veszély az, hogy minden eszköz árfolyamára egyszerre lehet drasztikusan negatív hatással egy komolyabb jegybanki szigorítás. Igaz, annak esélye, hogy egy ilyen lépésre váratlanul kerüljön sor, igencsak kicsi. Az igazi probléma az, hogy az ilyen helyzetben a kvantitatív alapon kialakított portfóliók kezelőinek nagyon nehéz lehet egy-egy változáshoz alkalmazkodniuk - mondta Marko Kolanovic, a JPMorgan vezető derivatív stratégája.

Dominóhatás jöhet, az arany a válasz

Ő egyébként úgy gondolja, hogy az eszközök együttmozgása most különösen veszélyes. Jelenleg ugyanis nagyon sok tőke van azokban az alapokban, amelyek különböző matematikai modellek alapján fektetnek be, s ezen alapok kitettsége az S&P 500-as index felé nagyon magas szinten van.

Az elmúlt hónapok alacsony volatilitása miatt az ezen alapok által alkalmazott stratégáikban a stopszintek egyre szűkebbek, s ha megindulna valamiért egy komolyabb esés, amely a volatilitás hirtelen emelkedésével járna, az öngerjesztő folyamatot válthatna ki a részvénypiacon, amely a magas korreláció miatt gyorsan továbbterjedhetne a többi eszközosztályra.

A JPMorgan szakértője a zerohedge.com tudósítása szerint felhívta a figyelmet, hogy az általában alacsony ingadozásokat hozó nyári hónapok után az elmúlt évtizedben a szeptember és az október szezonálisan is magasabb volatilitást szokott hozni az amerikai részvénypiacon. Úgy véli, ebben a helyzetben talán az egyedüli jó fedezeti eszközt az arany jelentheti. A nemesfém árfolyamának korrelációja ugyanis meglehetősen magas az S&P 500-as indextől várt volatilitást mérő, félelemindexnek is nevezett  VIX indexével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!