Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dollár ezenközben 0,9696 frankot ért, 0,30 százalékkal drágult a hétfői zárójegyzéshez képest.

A UBS svájci bank és a Nomura japán pénzügyi csoport elemzői szerint a frank még tovább gyengülhet, ha a svájci jegybank kitart rendkívül laza monetáris politikája mellett.

"Ha a világ más országai magasabb kamatokat fognak kínálni, a svájci jegybank pedig nem változtat az irányadó kamaton, a befektetők magától értetődően más eszközökben helyezik el tőkéjüket, mert a svájci papírok nulla, mi több negatív hozamot kínálnak" - mutatott rá Lefteris Farmakis, a UBS elemzője a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Farmakis szerint az év végére az 1,13-as szintre gyengülhet a frank euróhoz viszonyított árfolyama.

A Nomura szakértői arra számítanak, hogy már a közeljövőben eleshet az 1,11-1,12-es küszöb.

A frank árfolyamának gyengülése kedvező hatást gyakorol a svájci exportorientált vállalatok jövedelmezőségére. Elégedett a svájci jegybank is, így a közeljövőben feltehetően nem is változtat politikáján.

A svájci jegybank negatív alapkamatot alkalmaz. A látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi svájci frank célsávot pedig a LIBOR mínusz 1,25 - mínusz 0,25 százalékon tartja.

Júniusi kamatdöntő ülése után kiadott közleményében a jegybank kiemelte, hogy a svájci frank iránt befektetési menedékként jelentkező kereslet kordában tartása miatt van szükség a negatív kamatok fenntartására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!