A lengyel pénzügyi felügyelet (KNF) nem egyezett bele abba, hogy a Raiffeisen tovább halogassa lengyel leánybankjának tőzsdei bevezetését - tudósít a Reuters.

Így az osztrák banknak június végéig egy első nyilvános kibocsátás (IPO) keretein belül el kell adnia lengyel leánybankja, a Raiffeisen Polska (Polbank) 15 százalékát és be kell azokat vezetnie a Varsói Értéktőzsdére.

Egy bankrészvény kibocsátása a mostani tőzsdei helyzetben elvileg jó hír kellene, hogy legyen, elég csak egy pillantást vetni az OTP vagy akár az osztrák Raiffeisen részvények elmúlt hónapokban mutatott kiváló teljesítményére.

De nem így van ez a lengyel leánybank esetében, amely még mindig jelentős svájcifrank-hitelállományt tart a portfóliójában, amelynek helyzete egyelőre nem rendezett Lengyelországban. A lengyel leánybank nehézségeit mutatja, hogy az első negyedévben meghétszerezte veszteségét az előző év hasonló időszakához képest. Januártól márciusig 76 millió zloty veszteséget termelt (valamivel több mint 4-gyel kell szorozni, hogy euróban megkapjuk az összeget) a tavalyi 10 millió zlotys mínusz után.

A Raiffeisen azért kényszerül a veszteséges leányvállalat részvényeinek eladására és a tőzsdei bevezetésére, mivel a bank 2012-es megvásárlásakor kötelezettséget vállalt erre 2016. június végéig. Aztán tavaly már kérte a felügyeletet, hogy halasszák el a bank rossz helyzetére tekintettel a kibocsátást, a s komoly tárgyalásokat is folytattak az év második felében a lengyel leány egyben való értékesítéséről. Akkor a fejleményekre tekintettel a lengyel felügyelet belement a halasztásba, a tárgyalások azonban novemberben zátonyra futottak a potenciális vevővel.

A tavalyi év egészében az elsősorban a rossz hitelek miatti leírások miatt a lengyel Raiffeisen 102 millió zloty veszteséget hozott össze.

A bank áprilisban bejelentette - talán ezért is, hogy a nem túl lelkes befektetők érdeklődését felkeltség a részvények iránt - hogy komoly átszervezésekkel igyekeznek profitabilisabbá tenni a Polbankot. Így 2020-ig a cég munkavállalóinak létszámát a jelenlegi 4242-ről 2019 végéig 850-950 fővel csökkentenék. A múlt év végén még 299 tagú fiókhálózatot 60-70-el kívánják lefaragni.

Mindezek ellenére a Reuters által korábban megkérdezett elemzők nem túl lelkesek az IPO-val kapcsolatban. Azt mondják, ha valaki toxikus svájcifrank-hitelekkel fertőzött bank részvényeit akarja vásárolni a varsói tőzsdén, akkor azt már köszöni szépen, megteheti a már tőzsdén lévő Getin vagy a Millenium Bank részvényivel. Épp ezért a szakértők előzetes becslései szerint a részvények nem fognak drágábban elmenni, mint a könyv szerinti érték 70 százaléka.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!