Még szerdán 328 forint fölé ugrott az euró jegyzése, azaz minden idők leggyengébb forintárfolyama alakult ki (az addigi történelmi csúcs a 2015 eleji 327,62 forint volt), majd csütörtök délelőtt tovább romlott a helyzet és egészen 328,92 forintig szaladt el az euró árfolyama. Majd egy kis erősödés kezdődött, de annak hatása csak átmeneti volt.

Ezekben a percekben pedig újra gyengült a forint és háromnegyed ötkor a stooq.com adatai szerint már 328,87 forintnál járt az árfolyam - azaz csupán 5 fillérre jár az új történelmi mélyponttól.

Ma az is kiderült, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő a gazdaság állapota nem ad okot arra, hogy ilyen gyenge legyen a forint árfolyama. Szavai szerint elképzelhető, hogy spekuláció zajlik a forinttal szemben.

Szintén mai hír, hogy Matolcsy György MNB-elnököt július 4-ére a parlament költségvetési bizottsága elé várják,. hogy a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről tájékoztassa a képviselőket.

Egyre több piaci szereplő vár 330 forintos vagy azt meghaladó euróárfolyamot. A Concorde szakértői pedig ma úgy fogalmaztak, hogy egyre valószínűbb, hogy az MNB a közeljövőben valami lép és amennyiben azt piacok is hitelesnek tartják, az árfolyam visszatérhet a korábbi sávba. A fundamentumok ugyanis nem indokolják a forint látványos, az utóbbi napokban a török lírát is felülmúló gyengülését - az alapvetően a monetáris politikára vezethető vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!