A Matáv többségi tulajdonában lévő az Első Pesti Telefontársaság igazgatósága március végére hívta össze a társaság rendes éves közgyűlését. A részvényesi találkozón az általában a rendes éves közgyűlésen megtárgyalandó témákon - éves jelentés, vezető tisztségviselők választása - kívül csak a részvények dematerializálásával kapcsolatos kérdések kerülnek terítékre, a kábeltelevíziós társaság értékesítése nem. Az EPT eredetileg januárban egy rendkívüli közgyűlésen döntött volna a kábeltelevíziós társaság eladásáról azonban azt a találkozót az igazgatóság később - meglehetősen szokatlan módon - lefújta, mivel időközben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felfüggesztette a többségi tulajdonos Matáv részvényesi jogait a társaságban. A lépést azért tették meg, mert az értékpapírtörvény tavaly nyári módosításának hatálybalépése után a Matáv úgy vásárolt EPT-részvényeket, hogy nem tett nyilvános vételi ajánlatot a többi részvényesnek. Mivel a távközlési cégnek 33 százalék feletti tulajdonrésze van az EPT-ben, ez kötelező lett volna. A felügyelet határozatában arra szólította fel a Matávot, hogy vagy csökkentse tulajdonrészét, vagy tegyen nyilvános vételi ajánlatot. A Matáv azóta közleményben tájékoztatta a befektetőket arról, hogy tulajdonhányada valamivel 80 százalék alá csökkent az EPT-ben. Kérdés, hogy ez elég lehet-e a szavazati jogok visszaszerzésére, hiszen a törvény alapján szakértők szerint ilyen esetben 33 (vagy ha nincs 10 százaléknál nagyobb tulajdonos, akkor 25) százalékig kell csökkentenie befolyását a részvényesnek. Természetesen elképzelhető, hogy a Matáv még a részvényesi találkozó előtt előáll nyilvános vételi ajánlatával a többi részvényes felé, s így simán szavazhat majd a rendes éves közgyűlésen. L. A.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!