Nem tartalmazott igazán nagy meglepetést a Mol harmadik negyedévi gyorsjelentése, így nincs dráma a cégnél - véli Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője is úgy látja, hogy igazán kellemetlen meglepetés nem volt a gyorsjelentésben, számára az egyetlen rossz hírt az jelentette, hogy a kitermelés Magyarországon és külföldön egyaránt csökkent. A két nagy üzletág közül (kitermelés, és finomítás-kereskedelem) egyébként a Buda-Cash elemzője szerint a kitermelés teljesítménye kicsit jobb, a finomításé viszont rosszabb lett a vártnál.

Török szerint a gyorsjelentés kapcsán fontos figyelembe venni, hogy a Mol veszteségét az utolsó három hónapban nem az üzemi teljesítménye, hanem egyéb rendkívüli tételek okozták, igaz, ezek vélhetően a negyedik negyedévi kilátásokat is rontják majd.

A Buda-Cash elemzője szerint meglepően nagy volt az olajár csökkenése miatt a készletátértékelésen elvesztett pénz, ráadásul ez tétel az utolsó negyedévben akár még drámaibb is lehet, hiszen az olajár októberben kezdett el meredeken zuhanni.
Herczenik viszont ekkora készletátértékelésre számított, ám ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a negyedik negyedév is kedvezőtlen lehet ebből szempontból, súlyosbítva azzal, hogy a forint jelentős gyengülése miatt a Mol hitelein is komolyabb veszteség képződhet.

Ugyanakkor a következő negyedévben a forint árfolyama segíthet ellensúlyozni az alacsonyabb olajárat - emelte ki Török Bálint hozzátéve: a finomítói árrések esetében is csökkenésre kell számítani főleg a kerozin, és a benzin esetében, így elképzelhető, hogy az utolsó három hónap is hasonló lesz a harmadik negyedévhez.

A mostani gyorsjelentésből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a két elemző szerint. A Raiffeisennél például jövőre már a mostaninál magasabb olajárral, és erősebb forint árfolyammal számolnak, ami mindenképpen jó lehet a Mol számára, így Herczenik szerint akár középtávon is jó vétel lehet 10 000 forint alatt a Mol, a papír a jelenlegi gyorsjelentés tükrében is olcsónak mondható. Ugyanez viszont elmondható az ágazatban működő többi régiós cégről, sőt lehet olyan mutatószámot is találni, ami alapján már régiós összehasonlításban nem olcsó a Mol - mondta Török Bálint hozzátéve: meglátása szerint nincs akkora baj a Mollal, mint amit az árfolyama tükröz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!