Erősen kérdéses, hogy megvalósul-e a két tőzsde fúziója - mondta Mohai György, a BÉT vezérigazgatója pénteken a BÉT sajtótájékoztatóján. Hozzátette: úgy tudni, hogy február 9-én lesz egy "kritikus" találkozó az Európai Unió és az érintett felek között. Véleménye szerint ezután érdemes visszatérni a BÉT kereskedési rendszerének témájához.

Kérdésre válaszolva valószínűnek tartotta, hogy ha nem jön létre a tőzsdefúzió, úgy az eredetileg tervezett Xetra váltja majd fel a BÉT jelenlegi kereskedési rendszerét. Hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre nincs napirenden a döntés, várják a fejleményeket.

A BÉT részvényesei tavaly szeptemberben - mintegy két évig tartó vita után - arról döntöttek, hogy 2012 januárjában kezdődik meg a BÉT kereskedési rendszerének cseréje, de a konkrét üzleti modellről később határoznak. A bécsi tőzsdét is működtető osztrák részvényes, a CEESEG AG javaslata alapján a tulajdonosok abban egyeztek meg, hogy a bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse-NYSE-Euronext közös új kereskedési rendszere lesz.

A kompromisszumos döntés azt követően született meg, hogy az osztrák tulajdonos korábban ragaszkodott ahhoz, hogy a Deutsche Börse által is használt Xetra rendszer legyen a Közép-Európai Tőzsdeszövetség (CEESEG) közös platformja valamennyi tagnál. A szövetség tagjai közül a bécsi és a ljubljanai tőzsdéken már ez a rendszer fut, és Prágában is valószínűleg hamarosan bevezetik, a magyar piaci szereplők részéről azonban kezdettől fogva kritikák érték a Xetrát.

A BÉT pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Attila vezérigazgató-helyettes közölte, hogy a BÉT az idén bővíti lakossági ismeretterjesztő tevékenységét. A már megszokott ingyenes tőzsdei alapismereteket nyújtó tanfolyamok mellett, amelyeket rendszeresen tartanak az ország nagyvárosaiban, "A parkett ördögei" címmel indul egy szintén ingyenes befektetői est sorozat. Ezeken a rendezvényeken tőkepiaci szakemberek mondják el véleményüket aktuális piaci kérdésekről, és a várható piaci tendenciákról. Az első ilyen estet február 2-án tartják a Budapesti Értéktőzsde Andrássy úti székházában.

Az idén tőzsdejátékot is indít a BÉT. A február közepén kezdődő és egy hónapig tartó online játékban bárki kipróbálhatja a tőzsdei kereskedést. A játék valós piaci körülményeket szimulál, a BÉT-en jegyzett papírokkal lehet kereskedni, virtuális pénzzel, de a nyertesek jutalma valódi forint lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!