BUX
38164

Nincs még vége a benzindrágulásnak

Az árupiaci kereskedők egy része 100 dollár/hordós olajárat vár akár heteken belül - mindez az üzemanyagárakban is megjelenhet később.

NAPI, 2010. december 8. szerda, 11:59

Először fordul elő az elmúlt két évben, hogy az árupiaci kereskedők között többen vannak a további olajár-emelkedésre, mint az árak csökkenésére számítók - írja a Financial Times. Az előbbiek azzal érvelnek, hogy a piacon egyfajta kínálati sokk söpör végig, amit a fogyasztás növekedési ütemének felgyorsulása jelez. A legfeljebb országok tanácsadó szervezeteként működő International Energy Agency (IEA) becslése szerint a világ olajfogyasztása 2010-ben napi 2,3 millió hordóval nő, aminél csak a 2004-ben regisztrált napi hárommilliós érték nagyobb.

A bikapiacot várók rámutatnak arra, hogy három hónappal ezelőtt a fizikai piac kereskedői - akik állítólag mindenkinél jobb információkkal rendelkeznek - arra számítottak, hogy az árak a gyenge kereslet miatt nem fognak nőni 2011-ben. Ehhez képest a múlt héten könnyedén átvitték 26 havi csúcsukat és tegnap benéztek 90 dollár/hordó fölé is.

Elemzésük szerint a harmadik negyedéven a világ napi olajfogyasztása 88,3 millió hordó volt, ami magasabb a válság előtti utolsó békeév, 2007 88,0 milliós rekordjánál. Ezért az olajár már a jövő év elején - két és fél év után ismét - átlépheti a 100 dollár/hordós határt.

Abban mindenki egyetért, hogy a kereslet előbb támadt fel a vártnál. Az OPEC vezetői szombaton ülnek össze, hogy átgondolják, tartós tendenciáról vagy átmeneti jelenségről van-e szó, és ehhez igazítsák kitermelésüket. Nyilván mérlegelni fogják azok érveit is, akik szerint átmeneti drágulásról van szó.

A folyamat ebben a megközelítésben augusztus-szeptemberben kezdődött a Japánon és Dél-Koreán átvonuló hőhullámmal, amelynek nyomán megugrott az áramfogyasztás. Október elejétől átvette a stafétabotot Kína, ahol bizonyos állami takarékossági intézkedések miatt áramszünetek alakultak ki, ami sok vállalatot és magánfogyasztót arra kényszerített, hogy dízelmotoros generátorokkal termeljen magának elektromos energiát.

A következő lépcsőfok a korán jött és különlegesen hideg európai tél, ami felnyomta a fűtőenergia iránti keresletet. Ezért az óvatos elemzők 85 dollár/hordós árat jósolnak 2011-re.