Továbbra sincs megnyugvás a devizapiacon, a befektetők nagyon idegesek a görög helyzet miatt - mondta el Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank kereskedője. A keddi elgyengülést követően ugyan valamelyest korrigált a forint, és az euró jegyzése visszatért a 305-307 forint közötti, viszonylag szűk sávba, azonban emögött vélhetően elsősorban pozíciózárások hatását sejthetjük. Délelőtt tíz óra után egy euróért 305,15, egy dollárért 221,10, egy svájci frankért pedig 250,75 forintot kértek a devizapiacon.

Bár görög szempontból akár még meg is magyarázható a népszavazásról szóló bejelentés, azonban korábban nemigen hitte senki sem a piacon, hogy képesek ilyen lépésre - fogalmazott. A piac rendkívül hektikusan reagál minden hírre és mozzanatra; jellemző a bizonytalanságra, hogy az esetleges kínai szerepvállalással kapcsolatos szóbeszéd, miszerint az ázsiai ország akár 700 milliárd euróval is beszállhat, később 700 milliárd jüanra módosult - mondta el a trader.

A forint a régióban a jobban teljesítők között szerepel, és befektetők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a háttérben immár az MNB is belenyúlt az árfolyam alakításába. Azonban míg a magyar deviza nagyjából ismét együtt mozog a lengyel zlotyval, addig a cseh korona és a román lej felülteljesít. A kamatpiac emellett már árazza a magyar emelést, miután vélekedések szerint a helyzet romlása esetén - amit például a görög szavazás esetleges sikertelensége, vagy a forint leválása a régióról jelezhet - az MNB kénytelen lehet megemelni az alaprátát. A bizonytalanság kitarthat a következő hetekben is, és jelenleg igencsak borúsak a kilátások nemcsak Görögország, de az eurózóna és egész Európa számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!