Bár a május 6-i összeomlás igazi okait még mindig nem tárták fel - néhány perc alatt 700 pontot zuhant a Dow Jones Ipari átlag, s hasonló mértékben estek az árak a többi piacon is - a szabályozó hatóságok már kidolgoztak kereskedési korlátokat, hogy megakadályozzák a minikrach megismétlődését - tudósít a CNBC.. A különböző tőzsdék vezetői ugyanakkor úgy vélik, az újabb szabályozók hatástalanok maradhatnak mindaddig, amíg a teljes piacon be nem vezetik azokat.


A hatóságok immár lassan két hónapos nyomozása után úgy tűnik arra az eredményre
jutottak, nincs egy pontosan körülírható kiváltó oka a május 6-i történéseknek. A chicagói árutőzsde (CME) és a New York Stock Exchange (NYSE) vezetői szerint a zuhanás több esemény véltetlenszerű egybeesésének tudható be, s nem egy kiváltó oka volt.

A hatóságok eközben pont ezeket az eseményeket vizsgálják, az összefüggéseket például az S&P 500-as index határidős termékei, így az S&P E-mini kontraktusok kereskedését és a piaci ártól távol elhelyezett megbízások között. Ezeket a megbízásokat csak mintegy biztonsági megbízásként helyezik el a szereplők, nagyon távol a piaci ártól, viszont a nagy esés során a vételi oldal kiürülésekor pont ezek a megbízások teljesültek automatikusan, ahogy a számítógépes kereskedési rendszerek egymással versengve igyekeztek végrehajtani az eladási megbízásokat.


A hónap során az amerikai felügyelet a SEC már érvénybe léptetett előírásokat, amelyek alkalmasak a kereskedés szüneteletetésére, ha a piac kontroll nélkül kezdene zuhanni (itthon és Európában léteznek ilyen szabályok a BÉT-en például limitálva van a napi ármozgás), azonban ezeket egyelőre csak az S&P 500-as index kosarában szereplő részvényekre alkalmazzák. Mary Schapiro, a SEC elnöke szerint ha sikeresen működik a rendszer, akkor hamarosan több ezer részvényre kiterjeszthetik.


A CME vezérigazgatója szkeptikus a tervvel kapcsoltban, szerinte inkább az egész piacra kiterjedő biztosítékokat kellene kitalálni. Az árlimit széleskörű bevezetése ugyanis szerinte alaposan megnehezíteni az indextermékek normális kereskedését, s ráadásul nem előzné meg a május 6-i események megismétlődését.


Elfogadott megoldás tehát egyelőre nincs, a tőzsdei vezetők és a SEC következő találkozója július végén lesz az ügyben. Addig is a SEC mintegy 19 milliárd részvényre kiterjedő ügyletet fog megvizsgálni, amely a kritikus időszakban köttetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!