Az FTSE-100 5,247 pontra, a DAX 6236 pontra esett 2,7 százalékos veszteséggel, míg a CAC-40 1,2 százalékos mínusszal 3279 ponton zárt.

A piaci hangulaton még a vártnál jobb amerikai munkaerő-piaci adatok sem segítettek, amelyet az USA adósbesorolásával kapcsolatos egyre komolyabbra forduló aggodalmakkal magyaráztak piaci elemzők.

A Stoxx Europe 600 Index már a hatodik napja esik és pénteken 1,8 százalékos veszteségben zárt, ami 2010 júliusa óta nem látott mélységet jelent. Az  index a héten 10 százalékot zuhant az európai adósságválság és egy újabb amerikai recesszió egyre növekvő félelmei miatt.

Az Egyesült Királyság bankjai a legnagyobb vesztesek között voltak. Az egyik áldozat a Royal Bank of Scotland volt, amely közel 7 százalékos zuhanással zárta a napot, miután az első félévre a vártnál nagyobb veszeségről jelentett a görög leírások miatt, illetve amiatt, hogy az ír ügyfelei a hitelek visszafizetésével küszködnek.

Az Allianz SE, Európa legnagyobb biztosítója 3 százalékot bukott, miután a második negyedévre 8,2 százalékos nettó profitveszteségről jelentett szintén a görög leírások miatt. Az eredmény elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Az árupiaci részvények voltak a legnagyobb vesztesek, a Stoxx Europe 600 olaj- és gázindexe 3,4 százalékot esett.

A negatív hangulatban azonban voltak olyan papírok is, amelyek drágulni tudtak. Ilyen volt például a francia Natixis bank, amelynek árfolyama 11 százalékkal ugrott meg, miután egy mérsékelt, 3 százalékos nettó veszteségről jelentett a második negyedévre. Az Alcatel-Lucent 3,5 százalékkal tudott emelkedni. Mindezek ellenére marad mínuszban a párizsi index, amelyet leginkább az olajipari óriás, a Total 3 százalékos veszteségének lehet betudni.

Az adósságproblémák miatti bizonytalanság ellenére az olasz és spanyol bankok is emelkedni tudtak - az UniCredit SpA például 2 százalékkal drágult. Ennek ellenére az olasz FTSE MIB index 0,6 százalékkal gyengült, míg a spanyol IBEX 35 stagnált. Az olasz vezető index a hétre 13 százalékos veszteséget könyvelhetett el.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!