Jelentősen nőtt a Rába Nyrt. árbevétele az év első három hónapjában az egy évvel ezelőttihez képest, a győri cég összesen 9,26 milliárd forintra növelte forgalmát a tavalyi 7,89 milliárd forintról. A társaság bevételeinek növekedését egyértelműen a futómű üzletág kedvező teljesítményének köszönheti, mind az amerikai, mind az európai piac szépen teljesített, így 4,6 milliárd forintról 6 milliárd forintra bővült a társaság bevételeinek gerincét adó tevékenységből. Szomorú, hogy a bevételek növekedését nem tudta követni az eredményesség javulása, az üzletág EBITDA-ja 242 millió forintról 216 millió forintra olvadt. Az alkatrész üzletág helyzete nem javult a negyedév folyamán, itt a tavalyival nagyjából megegyező, valamivel 100 millió forint alatti EBITDa-t tud felmutatni a cég, az operatív eredmény nulla közeli lett. A jármű üzletág vélhetően a honvédségi megrendelések hiányát nyögi, bevételei 30 százalékkal, 989 millió forintra csökkentek, az EBITDA harmadára csökkent, 69 millió forintra, üzemi szinten épp hogy nyereséges tudott maradni.

A negyedévben összességében növekvő - 44 millióról 180 millió forintra - üzemi veszteségről adott számot a csoport, a nettó eredmény 177 millió forint lett, azonban ebben jelentős szerepet kapott a devizahitelek átértékeléséből származó 467 millió forintos pénzügyi nyereség, e nélkül ismét csak a súlyos mínuszokat látnák a befektetők a jelentés alsó sorában. A társaság vezetése kedden délelőtt tart tájékoztatót idei terveiről.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!