Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A múlt heti heves svájci frank erősödés és az új csúcs elérése az egyik legékesebb bizonyítéka volt annak, hogy él és virul a svájci frank erősödő trendje a forinttal szemben, hiszen mi sem erősít meg technikai szempontból jobban egy emelkedő trendet, mint egyre magasabb csúcsok és mélypontok építése az árfolyamgrafikonon. A ma reggelre kiteljesedő heves korrekció ellenére egyelőre csak halvány esély látszik arra, hogy pozitív fordulat következne be a forint javára a keresztárfolyamban, az esélyek sajnos még mindig a svájci frank oldalán vannak.



Hogy jutottunk ide?


Ahhoz, hogy értelmezhető legyen, hol is tart most az árfolyam, érdemes megnézni, hogyan került ide. A 2008 végi, 2009 eleji pánik után a svájci frank árfolyama stabilizálódott a forinttal szemben a 175-187 forintos sávban, s ott is maradt hosszú hónapokig. A forint már, a svájci frank még nem tudott erősödni ebben az időszakban.

Tavaly júliustól kezdve idén tavaszig az árfolyam erős bázist épített, az erős bázis pedig nagy mozgások megalapozója lehet. Az első figyelmeztető jelzések tavaly év végén érkeztek a grafikonon, a frank alattomban egyre magasabb csúcsokat ért el a forinttal szemben, azonban a 185-187-es zóna erős ellenállásként tornyosult előtte, egészen április végéig, május elejéig.

Február elején az 50 napos mozgóátlag alulról keresztezte a 200 naposat, ez is figyelmeztető jel lehetett volna, azonban egy hosszabb sávozás során ez a jelenség még önmagában nem fordít trendet, viszont a világon minden valamirevaló spekuláns figyeli a „halálkereszt-aranykereszt" állapotát.



Az ellenállási szintet a Kósa-Szíjjártó nyilatkozat hatására ütötte át az árfolyam, olyan hevesen, hogy a bázisalakzatból számolt célárat, a 195-200 forint körül szintet azonnal elérte a kurzus. Itt egy sávozó konszolidáció következett, majd visszatért a trend s egészen 218 közelébe repítette az árfolyamot. Az ezt követő korrekció az első igazán komoly támaszszinten, 200 forint közelében elakadt, s jött a következő hullám a 223 forintos régióig.



Hol tarthatunk most?

A svájci frank/forint keresztárfolyam tehát most egy nagyobb emelkedő trendben van, épp a 200-tól 223 forintig tartó erősödés konszolidációja zajlik, a kurzus „megemészti" eddigi emelkedését. Érvényes, tehát három pont által kijelölt trendcsatorna nem látható a grafikonon, csak tippelni lehet különböző technikákkal, hogy milyen vonalak mentén halad majd tovább a kurzus. Az egyik kisebb lejtésű csatorna alsó széle 198-200 forint magasságában található, ahhoz, hogy véglegesen trendfordulóról lehessen beszélni, legalább 3 napig illene 200 forint alatt zárnia a franknak.



Közelebbi támaszszintet jelenthet annak a dupla-csatornának az alsó széle, amelynek felső sávját a május-június emelkedő hullám rajzolta ki. (Ez egyébként egy jól azonosítható Elliott-hullámnak tűnik 3 trendirányú és 2 korrekciós hullámmal - figyeljük meg, hogy a csatorna alsó vonala szolgált ellenállásként a múlt héten. Elliott-hullámokkal operálni meglehetősen sok bizonytalanságot rejt, mivel nehéz eltalálni, a folyamat melyik fázisában tartózkodik épp az árfolyam, ám ha úgy vesszük, hogy a június végéig tartó erősödés csak az első fázisa volt egy 5 hullámból álló Elliott-alakzatnak, akkor várható, hogy a következő 1-2 hónapban - a mostani korrekciós hullám végét követően - egy újabb erősödő hullámmal szembesülünk majd, amely 235 közelébe viheti legalább az árfolyamot).


A trendhez kapcsolt mozgóátlagok is arra utalnak, a trend él és érvényben van. Talán az egyetlen pozitív fejlemény a grafikonon, a vizsgált eszközökkel annyi, hogy az RSI úgynevezett „hamis kilengést" produkált, azonban ahhoz, hogy ez a kedvező jel megerősítést nyerjen, egy masszív, 200 forint közelébe mutató erősödésnek kellene jönnie, aminek egyelőre nincs nyoma.



Mi következik mindebből?


A svájci frank erősödő trendje várhatóan még jó ideig megmarad. A trend változását először a 207, majd a 200 forint alatt történő zárásoknál kellene a mostani helyzet szerint alaposabban fontolóra venni. Ezek erős támaszok, ebben a zónában, akinek svájci frank kitettsége van - például hitellel rendelkezik - biztonsági okokból megérheti frankot vásárolnia, a kitettség legalább egy részének fedezése céljából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!