Az aktív befektetői magatartásáról ismert ValueAct Capital Partners mintegy 1,1 milliárd dolláros pozíciót épített ki a Nintendóban arra számítva, hogy a szoftverértékesítés és az új szórakoztatóipari termékek kifejlesztése tovább fogja növelni a japán cég bevételeit és nyereségét - írja a Reuters egy a cég befektetőinek írt levélre hivatkozva.

A hírügynökség szerint a ValueAct először tavaly áprilisban kezdett el Nintendo részvényeket vásárolni, most azonban jelentősen növelte részesdése nagyságát a februári és március eladási hullámban, amely a világ tőzsdéin a koronavírus járvány terjedése miatt söpört végig. A ValueAct vezetése szerint a Nintendo nagyon fényes jövő előtt áll, nem csak a szoftverüzletág miatt. A befektető szerint ugyanis a Nintendónak megvan a lehetősége arra, hogy egy az eddigieknél jóval szélesebb körű szolágáltatás és termékpelettával bíró szórakoztatóipari céggé váljon.

A ValueAct részesedésének értéke jelenleg 2 százalék a cégben. A Nintendo vezetésének közleménye szerint már folytattak befektetőjükkel megbeszéléséket, azonban ezek tartalmáról nem kívántak többet elárulni. A részesedést szerző társaság szerint többször is találkoztak a cég vezetésével és Nintendo vezérigazgatójának elképzelései a cég jövőjéről nagyon meggyőző volt számukra. A ValueAct - ellentétben sok más aktivista befektetővel - általában nem kér helyet a céltársaságok vezető testületeiben, inkább a színfalak mögött dolgoznak együtt az adott cégek menedzsmentjével.

Mivel a ValueAct partnerei közül többen is voltak már tagjai például az Adobe, vagy a Microsoft igazgatóságának, szerintük értékes tapasztalataikkal tudják segíteni a Nintendo munkáját is. Az amerikai cégek az elmúlt időszakban egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a nagy készpénztartalékokkal rendelékező japán cégek iránt, a ValueAct részéről az elmúlt négy évben ez már a harmadik nagyobb összegű befektetés a szigetországban.

A Nintendo a befektető szerint az elmúlt évtizedben nem tudta kivenni a részét az elektronikus játékipar fejlődéséből annyira, mint mondjuk az EA, vagy az Activision, azonban jelenleg hatalmas átalakuláson megy keresztül, s ez kifizetődő lesz majd a jövőben. Szerintük a Nintendóban megvan a potenciál arra, hogy az egyik legnagyobb médiaszolgáltató céggé nője ki magát, amely méretében összehasonlítható lesz a Netflix-szel, a Disney-vel, a Tencenttel vagy az Apple Music-kal.

A cég részvényeinek árfolyama 10 éves csúcsuk közelébe emelkedett vissza a március eleji mélypont óta, többek között annak köszönhetően, hogy iparági jelentések szerint a számítógépes játékok értékesítése hihetetlen megugrást mutatott az elmúlt hónapokban. Ez természetesen annak a következménye, hogy világszerte kijárási korlátozásokkal próbálják meggátolni a Covid-19 járványának terjedését, s az emberek soha nem látott hosszúságú időt töltenek otthon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!