A tőkepiaci hírlevélírók a májusi korrekció ellenére nem dobták be a törülközőt, s ez rossz jel lehet az éppen kibontakozni készülő tőzsdei áremelkedés szempontjából - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője. Az általa számolt  HSNSI Index, amely a szakértők által javasolt átlagos részvénypiaci kitettséget méri, mindössze 46 százalékra esett a május eleji 67 százalék feletti szintről. Ez véleménye szerint azt jelenti, hogy az áresés ellenére a szakértők kitartanak a részvények áremelkedésébe vetett hitük mellett, ami ahhoz vezethet - az ellentét analízis alapján - hogy a hét elején indult emelkedés az amerikai piacokon rövid életű lehet. Ahhoz, hogy ismét jelentősebb mértékben emelkedni tudjon a piac, szerint sokkal nagyobb mértékű pesszimizmust kellene felfedezni a befektetők körében.

Furcsa ellentét

Vannak olyan befektetők viszont, akik körében már eléggé kezd elharapózni a borúlátás. Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség legfrissebb felmérése szerint a héten tovább romlott a hangulat tagjaik körében. Felmérésük szerint, amelyben több ezer kisbefektetők kérdeznek meg hétről hétre - a féléves távlatban részvényárfolyam csökkenést várók aránya tovább nőtt, 41,4 százalékra, az emelkedést várók tábora pedig csökkent,  25,6 százalékra. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 0,61-re zuhant, ami még nem a lokális piaci mélypontokra jellemző 0,5 alatti érték, azonban közel jár hozzá. A kisbefektetői hangulat romlása folyamatos az év eleje óta, akkor 3 feletti értékeket  is felvett a bull/bear arány, ami ritkán látott optimizmust tükrözött.

 

 

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében megmaradt optimista hozzáállására bizonyíték egy másik felmérés is. Ez az általuk javasolt stratégiát osztályozza, aszerint, hogy a részvények eladását, vásárlását, vagy pedig egy korrekcióban való megvételét javasolják-e előfizetőiknek. A pesszimista szakemberek tábora ebben a felmérésben sem nőtt jelentősen, 20,4 százalékra az egy héttel korábbi 19,4 százalékról. A részvényvásárlást javaslók tábora eközben megugrott, 45,2 százalékra 43 százalékról. Ezzel a bull/bear arány ebben a felmérésben stagnálást mutat, értéke 2,22. Ez ugyan messze van már a másfél hónapja mért, szélsőséges optimizmust tükröző 3 feletti értékektől, azonban inkább az optimista, mint a pesszimista szélsőséghez van közel.

 

 

A profi befektetők eközben tovább veszik le a téteket az asztalról. Az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése szerint a hét elejére az aktív alapkezelők átlagos részvénypiaci kitettsége 58,9 százalékra csökkent 68,4 százalékról. Áprilisban és május elején ez az érték még a szélsőségesnek tekinthető, 80 felett tartományban tartózkodott, ennél alacsonyabb utoljára március közepén volt a mutató.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!