Az FTSE-100 0,3, a DAX 0,6, a CAC-40 0,5 százalékot esett, a Stoxx Europe 600 indexe 0,7 százalékot gyengült, míg a periférián a milánói FTSE MIB 1, a madridi IBEX-35 0,6 százalékos veszteségben zárt.

A feszültség nő, különösen mert az IPSOS-MORI közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felmérése azt mutatja, hogy a Brexit hívei 53 százalékos többségben vannak. Elemzők szerint Nagy-Britannia távozása az unióból sokkhullámot indíthat el a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon.

Óvatosak a piacok azért is, mert a Fed csökkentette az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, a japán tőzsde pedig zuhant, miután a jegybank nem hozott újabb monetáris ösztönző intézkedéseket. A jen két éves csúcsra erősödött, ami a mélybe taszította a japán exportcégek árfolyamát.

A Brexit rémét legjobban a bankszektor szenvedte meg, és ehhez jött még az is, hogy a bankok nyereségességét rontó alacsony kamatszint előreláthatólag hosszabb ideig fennmarad. Ráadásul a svájci jegybank figyelmeztetett, hogy az UBS-nek és a Crédit Suisse-nek további 10 milliárd frankra lesz szüksége, hogy megfeleljen a tőkekövetelményeknek.

A pán-európai bankszektor index 2,3 százalékkal, az euróövezeti bankszektor mutató 3 százalékkal esett, az olajár csökkenése pedig az energiaipari papírok jegyzését nyomta le.

A Volkswagen bemutatta 2025-ig szóló stratégiáját, amely a "mobilitás új korszakára", az "elektromobilitásra" és az autonóm autókra összpontosít. A befektetőket nem ragadta magával a vízió, a VW papírja 2 százalékkal gyengült Frankfurtban. A Kuka robotgyártó viszont 1,5 százalékkal erősödött, miután a Midea hivatalos ajánlatot tett a cég felvásárlására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!