A várakozások szerint a Xetra kereskedési rendszer december 6-ra tervezett bevezetésével jelentősen nőhet a likviditás a Budapesti Értéktőzsdén. Ez minden piaci szereplő számára kedvező fejlemény lehet, a befektetőknek, a kibocsátóknak és persze a brókercégeknek egyaránt.

A befektetőknek azért fontos a likviditás, mert a megfelelő nagyságú forgalom mellett lehet a legoptimálisabban vételi, illetve eladási pozíciókat nyitni anélkül, hogy az árfolyamot a pozíció nyitásával irreális mértékkel távolítsuk felfelé vagy lefelé a pozíciónk felvétele előtti árazáshoz mérten - mondta Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója. A magas likviditás képes biztosítani a biztonságos nyitás és zárás lehetőségét egy koncentrált piacon. A kibocsátóknak is fontos a megfelelő likviditás, mert annak a révén várható el, hogy a részvény árazása folyamatosan képes legyen a valós, fundamentumoknak megfelelő értéket biztosítani, de legalábbis ahhoz időnként visszatérni - tette hozzá a szakember.

Az alacsony likviditású részvényeknél az intézményi befektetők gyakran használnak likviditási diszkont értékelést. Ez azt jelenti, hogy a részvények megvásárlásakor csak megfelelő diszkont mellett lépnek a piacra azért, mert mind a vétel, mind a későbbi eladás esetén számolni kell azzal, hogy az árfolyam jelentősen elmozdulhat a pozíció felvételekor vagy zárásakor az alacsony likviditás miatt, s ez jelentős többlet kockázatokat hordoz az árazott jövedelmezőség eléréséhez - mondta Virág.

A likviditás alapvetően az adott termékben kereskedők számától függ. A piaci instrumentumokat azzal lehet vonzóvá tenni, ha kereskedésük kiegyensúlyozott, a kibocsátok transzparensek, a jövőbeni kilátások vonzóak - mondta a Random Capital vezetője. Ilyenkor a spekulánsok szerepe nő és a likviditás javul, természetesen a megfelelően osztott befektetői háttérrel.

A Xetra rendszert a szakember Európában a legfejlettebb és leghatékonyabb kereskedési rendszernek tartja, amelyhez való csatlakozás egyfajta út a magyar piac számára, hogy felzárkózzon és egyben belépjen Európa tőkepiaci vérkeringésébe. A kereskedési rendszerhez minden meghatározó szereplőnek kapcsolata van, ezek a cégek hosszú ideje a német és osztrák piac szereplői, csatlakozásuk technikai feltétele a Xetra rendszerhez adott. Idővel várható és elvárható ezen befektetési bankok és tőkepiaci szereplők csatlakozása a magyar tőzsdéhez. Ezek közvetlen megjelenése növeli a szereplők számát és a kereskedők, befektetők számának növekedése növeli a likviditást. A likviditás növekedése újabb szereplőket motiválhat a magyar piacon való megjelenésre, s ők tovább növelhetik a forgalmat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!