Nőhet a magyar csődkockázat

A magyar államcsőd-kockázat növekedése esetén felértékelődő CDS-ek vásárlását javasolja az amerikai RBC.
Mezősi Tamás, 2009. szeptember 21. hétfő, 17:31
Fotó:

A magyar államcsőd ellen biztosítást nyújtó CDS-ek vásárlását javasolja az amerikai RCB - írja a Bloomberg. (A CDS-ek az államkötvények nemfizetése esetén garantálják a tőke visszafizetését).

A csődkockázat növekedésével felértékelődő értékpapírok jelenleg 220 bázisponton forognak - azaz 2200 eurót kell fizetni egy millió eurónyi kötvény biztosításához. Ez mintegy duplája a válság előtti szintnek, ám messze elmarad a március elején regisztrált 638 bázispontos csúcstól.

Az ajánlást az RCB azzal indokolja, hogy ezzel jól fedezheti magát a befektető egy második tőkepiaci visszaesés ellen, illetve a balti államokban lévő problémák is a magyar CDS drágulásához vezethetnek - hazánk megítélésén ugyanis jól tükröződik a teljes régió kockázata.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK