Feszült hangulatban indult, de - a főrészvényesek által tett kivezetési ajánlat és többszöri, megbeszélésre alkalmat adó rövid szünet után - szinte partneri légkörben ért véget a Norbi Update Lowcarb Nyrt. keddi - vélhetően utolsó nyilvános - közgyűlése.

A Norbi Update táplálékkiegészítőket forgalmazó cég részvényeit 990 forintos kibocsátási árat követően másfél évvel ezelőtt vezették be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sorozatos bírságai után a tőzsde pár hete 252 forintos árfolyamon felfüggesztette a részvények tőzsdei kereskedését. Mivel a 2014-es mérleget a cég végül - a május 31-i közgyűlés reggelén - közzétette, várhatóan nem lesz sok akadálya a kereskedés folytatásának, és a részvény vesszőfutása is véget ér.

A közgyűlés kezdetén Schobert Norbert, az igazgatóság elnöke bejelentette, a főrészvényesek kezdeményezik a részvény kivezetését a tőzsdéről, a kivezetést meg nem szavazó részvényesektől - kérésükre - a társaság 440 forinton vásárolja meg részvényeiket. Egyben azt is egyértelművé tette, hogy a közgyűlésen a társaság üzletmenetére, terveire vonatkozó egyetlen kérdésre sem kíván közvetlenül válaszolni, csak írásban nyolc napon belül. Ezzel is elkerülendő az árfolyam-befolyásolás vádját, ami - miután a tőzsdén a részvény kereskedése fel van függesztve - okozott némi megütközést a részvényesek között.

A közgyűlés első felét felfokozott indulatok jellemezték. A kisrészvényesek sérelmezték, hogy az egyébként 344 millió forintos veszteséget mutató 2015-ös mérleg könyvvizsgálói jelentésének részleteit nem ismerhetik meg, a nemrég megválasztott és láthatóan nem éppen hivatása magaslatán álló könyvvizsgáló éppen úgy elzárkózott a felvilágosítástól, mint az igazgatóság. (A könyvvizsgálói jelentést is kedden írták alá.)

Visszásságok tömege

Kérdés pedig akad bőven. Miért csökkent 11 százalékkal - 931 millióról 837 millióra - az éves árbevétel? Mit fed a követelések értékvesztésére elszámolt 159 millió forint? Miért szerepel a mérlegben ugyancsak 159 millió forinttal a 2015-ben elkészült új arculati kézikönyv, és ezt az összeget kinek fizette ki a társaság? Ha év közben csökkent a létszám, az előző évhez képest, miért nőtt 90 millióval a bérköltség? A vita hevében még az is előfordult, hogy a levezető elnök megvonta a szót a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnökétől. Egy másik kisrészvényes a jövőre vonatkozó terveket hiányolta.

Egy, az indulatokat csillapító szünetben azonban a társaság alapítója is megszólalt, és nagyon emberi módon elmondta, ő hogyan látja a Norbi Update sztorit. Schobert Norbert kifejtette: az amerikai piaccal ellentétben a magyar tőkepiac körülményei, jogi szabályozása, a sajtó hozzáállása nem alkalmasak arra, hogy valaki egy személyben legyen egy tőzsdei társaság vezetője, fő tulajdonosa és reklámarca. Utóbbi szerepkörben természetes a folyamatos kommunikáció, akár a bulvárban, a Facebookon is, ugyanakkor ha ő a cégről beszél, fennáll az árfolyam befolyásolásának veszélye.

A bevezetést lebonyolító Buda-Cash bukását követően a fő reklámpartner, Andre Agassi elfordult a cégtől, a szerződésbontás - amelynek részleteiről nem beszélt - hátrányos volt tavalyi üzletmenetre. Schobert Norbert szerint eredetileg kétmilliárdos kibocsátást terveztek, ebből lehetett volna finanszírozni a külföldi terjeszkedést. A kibocsátás első három napja jól is ment, amikor egy gazdasági portálon megjelent egy álhír Norbiék házának állítólagos banki árveréséről. Ezt ugyan sikerrel cáfolták, de a kibocsátás lendülete megtört, és azt az Agassi-szerződés híre sem tudta visszaadni. (Azért így is befolyt mintegy 800 millió forint, amelyből 207 milliót az akkori hírek szerint egy, a forgalmazó Buda-Cashhez közeli befektető jegyzett le.)

Nem szeretnék becsapni a kisbefektetőket

Az igazgatóság elnöke a költségek látható elszállását (amelyek tavaly 40 százalékkal haladták meg bevételeket) alapvetően a marketing költségekkel és néhány nagy franchise partner visszalépésével magyarázta. Hangsúlyozta, hogy nem szeretnék becsapni a kisbefektetőket, ezért döntöttek a tőzsdei kivezetés és a részvények visszavásárlása mellett. A cég ugyanakkor tovább fog működni, reméli, hogy - ha már csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előírásainak kell megfelelni, nem az MNB-nek - kevesebb bakival és nagyobb üzleti sikerrel.

A szünet után a részvényesek számszerű többsége (5 millió 193 ezer részvény) elfogadta tőzsdei kivezetést, az azt meg nem szavazó 15 ezer jelen lévő és 690 ezer jelen nem lévő részvény tulajdonosa viszont kérheti részvényei megvételét a társaságtól. Utóbbi, ha mindenki élne e joggal, 292 millió forintot igényelne. A kivezetés határnapja - ameddig legalább 60 napos tőzsdei kereskedési időszaknak kell a részvényesek rendelkezésére állni - október 31.

Legalább a fele megmarad

A BÉT immár 26 éves újkori történetében kevés példa akad arra, hogy egy cég maga lássa be, nem a tőzsdére való, és e belátás anyagi konzekvenciáit is vállalja. Az utóbbi években a BTel, a Novotrade-ből lett Hunmining, az Estmédia, a Pannon-Flax és sok társuk felszámolásba ment át, vagy részvénye gyakorlatilag a nulláig esett. E cégek sorra alakot váltottak, igazgatóságuk rendre cserélődött, a csalódott kisbefektetők nem tudták, végül ki is a felelős pénzük eltűnéséért. A Norbi Update tőzsdei szereplése sem sikertörténet, a cég alapító párosa láthatóan nem tudta kezelni azt a kommunikációs kihívást, amit a tőzsde jelentett.

A Norbi-papírokért 600 millió forintot kifizető kisbefektetők nyilván nem boldogok, hiszen befektetéseik 55 százalékát (de nem az egészet!) elbukják. (Már ha nem bíznak továbbra is a márkában.) Ugyanakkor a cég alapítói - akiket a kibocsátás idején a sajtó sokat támadott a meglehetősen "merész" árazás miatt - végül is arcvesztés nélkül távozhatnak a parkettről: ha nem is a befektetett összeget, de annak csaknem felét, ami megmaradt, most visszaadják a befektetőknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!