Olyan brókercégnél, amely szabályosan működik ilyen nem történhet, a ügyfélszámlákon levő pénz elkülönített letéti számlákon van a legnagyobb magyar kereskedelmi bankokban. Ameddig azok fizetőképesek, a brókercég minden befektetőjét ki tudja fizetni  - mondta el a Napi.hu-nak Régely Károly, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója. Ilyen értelemben még a klasszikus bankpánik - már amennyiben a bankok fizetnek - sem fenyegetheti őket. Bármekkora összeget ki tudnak fizetni, hiszen a számlákon levő pénzeket ők nem befektetik, hanem úgyanúgy bankban tartják, ahogy az ügyfél tartaná - fogalmazott Régely.

Az ügyfelek értékpapírszámláin lévő értékpapírok pedig letétkezelőknél vannak, a magyar papírokat a Keler, a külföldieket pedig a svájci SIS, illetve a holland KAS Bank kezeli.

A magyar pénzügyi botrány Régely szerint jól mutatja, hogy az ügyfelek vagyonát csak bűncselekmény esetén fenyegetheti veszély. A nyilvánosságra került három eset mindegyikében erre legalábbis alapos gyanú már megvan. Ebből a szempontból az MNB kommunikációja is lehetne szerencsésebb, hiszen az elmúlt napokban alapos ellenőrzéseket tartottak a szektor minden szereplőjénél és arról mégsem hangzott el semmi, ahol mindent rendben találtak. Ez azt a látszatot keltheti a tőkepiac szereplőiben, hogy a pénzek csak a bankokban lennének biztonságban - véli a vezérigazgató.

Szécsényi Bálint, az Equilor Zrt. vezérigazgatója szerint valóban nem lenne szerencsés, ha az egész szektort lehetetlenítenék el azok a negatív példák, amelyek most robbantak ki. A brókercégek legfontosabb partnerei a bankok, hiszen a még a befektetési alapok esetében is az ő letétkezelői közreműködésükkel valósul meg az ügyfelek vagyonának kezelése.

Ez a látszat egyébként több piaci szereplőnek is hasznára válhat, a piacon már nem is titok, hogy vannak bankok, amelyek agresszív ügyfélszerzési kampányba kezdtek kihasználva a megingó bizalmat. Könnyen tudnak arra hivatkozni, hogy a bankokban nagyobb biztonságban van a pénze az ügyfeleknek, mint a független befektetési szolgáltatóknál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!