Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) 3,4 százalékos veszteséget könyvelt el az első fél év után, szemben az egy évvel korábbi 12,32 százalékos nyereséggel.

Az idei első fél évben a részvénybefektetéseken 6,8 százalékos, az ingatlanokon pedig 1,6 százalékos veszteség, míg a kötvényeken 5,1 százalékos haszon keletkezett - írta az MTI.

Hatalmas volt a különbség az első és a második negyedévben elért eredmények között. Az első negyedévben 90 milliárd koronával csökkent, a másodikban viszont 402 milliárd koronával nőtt az alap vagyonának értéke. Az első negyedévben az általános megtérülési ráta mínusz 14,6 százalék, a másodikban viszont 13,1 százalék volt.

Bár a második negyedévben jelentősen javult a helyzet a pénz- és tőkepiacokon, továbbra is jelentős a bizonytalanság a járvány miatt - közölte Trond Grande, az alap helyettes vezetője.

Az alap vagyonának értéke 10 ezer 400 milliárd koronára rúgott június végén, ami a norvégi GDP háromszorosa. Az egy norvég állampolgárra jutó vagyon értéke mintegy 214 ezer dollár. A vagyonon belül a részvények aránya 69,6 százalék, a kötvényeké 27,6 százalék, az ingatlanoké pedig 2,6 százalék volt. A norvég nyugdíjalap a világ mintegy 9200 cégében rendelkezik részesedéssel, a világ tőzsdéin jegyzett részvények 1,5 százalékát birtokolja.

Az első fél évben az olajipari vállalatok teljesítettek legrosszabbul, értékük 33,1 százalékkal csökkent az olajárak lejtmenetének következményeként, míg a legjobb teljesítményt a technológiai cégek nyújtották 14,2 százalékos emelkedéssel. Az egyes vállalatokat tekintve a legjobb befektetésnek az Amazon, a Microsoft és az Apple bizonyult, míg a legrosszabbnak a Shell, valamint a bankok közül az HSBC és a JP Morgan Chase.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!