A kezelt vagyon alakulása nem mutat egységes képet, mivel a részvény, az ingatlan és a zártkörű alapoknál kisebb-nagyobb csökkenés tapasztalható. A kötvény, az abszolút hozamú és a vegyes alapokba jelentős volt tőkebeáramlás, viszont a likviditási, az ingatlan és a zártkörű alapok esetében már kisebb tőkekiáramlást lehetett tapasztalni. Ebben a hónapban összességében 77 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz a már említett három kategóriába.

Februárban végén a Bamosz tagok mindösszesen 4876 milliárd forintot kezeltek a befektetési alapokban. A vagyongyarapodást tekintve ismét kimagaslóan növekedtek az abszolút hozamú és a vegyes alapok, de a kötvényalapok vagyona is bővült.

A Bamosz összeállítása szerint a nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok adják az összvagyon többségét, 66 százalékát. Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,3 százalékkal csökkent, ami érthető, hiszen a befektetők a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a jelenlegi piaci környezetben.

A tőkebeáramlás képe eltérő, hiszen amíg a likviditási alapokból kiáramlott 10 milliárd forint, addig az egyéb pénzpiaci alapokba 3 milliárd áramlott be, így összességében a pénzpiaci alapokból 7 milliárd forint áramlott ki.

Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű kötvényalapokat keresik a befektetők. Februárban a tőkebeáramlás 40 milliárd forintot ért el, amely a legnagyobb a kategóriák között, és ami szinte kizárólag a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyongyarapodás 4,7 százalék volt ebben a kategóriában.

A részvényalapokból 6 milliárdnyi tőke távozott, amit azonban a hozamok némileg ellensúlyozni tudtak, így a részvényalapok vagyona csak 0,6 százalékkal mérséklődött.

A tőkevédett alapokba 6 milliárd forintnyi tőke áramlott be, és a hozamokkal együtt ez 2,3 százalékos vagyongyarapodást eredményezett.

Az abszolút hozamú alapokat ismét jellemezte a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés idén februárban. A tőkebeáramlás 37 milliárd forintot tett ki, ami a második legnagyobb az év második hónapjában. A kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 7 százalékot ért el.

Az ingatlanalapok februári teljesítményére egy átalakulás nyomja rá a bélyegét. Az egyik Bamosz tag nyilvános alapja zártkörűvé alakult és gyakorlatilag ez vezetett a 8,6 milliárdos tőkekiáramláshoz. A tőkekiáramlás és a hozam együttesen 3,7 százalékos negatív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 20,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamokkal együtt a vagyon 7,2 százalékkal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között.

Az árupiaci alapokból 61 millió forintnyi tőke távozott. A hozamok ezt ellensúlyozni tudták, így a nettó eszközérték 0,9 százalékkal növekedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlást lehetett megfigyelni 6,8 milliárd forint értékben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!