Csütörtök kora este az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 6 százalékkal, 57 dollárra nőtt, az amerikai WTI könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 52 dollárra emelkedett, ami csaknem 7 százalékos növekedés egy nap alatt.

A nyersolaj ára azt követően kezdett erősödni, hogy csökkent a líbiai kitermelés, miután szerdán egy líbiai olajmezőt támadás ért. Ezen felül az olaj iránti keresletet élénkítheti, hogy a kínai jegybank lazított monetáris politikáján. A kínai központi bank csütörtöktől 50 bázisponttal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, hogy ezáltal - a bankok likviditásának növekedésével - is támogassa a világ második legnagyobb gazdaság bővülését.

Múlt héten az adatok 1982-es rögzítése óta a legmagasabb szintre, 413,06 millió hordóra nőtt az amerikai könnyűolajfajta készlete az amerikai Energia Információs Hivatal jelentése szerint. A rekordmennyiségű olajtartalékról szóló piaci adatok hatására a nyersolaj világpiaci ára ismét zuhanórepülésre váltott az előző négy nap alatt elért csaknem 20 százalékos emelkedés után.

Elemzők szerint az olajár napi szinten hektikusan változhat, ám az általános tendencia csökkenő irányba mutat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!