Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint auditált jelentés alapján a nettó értékesítés - a jövedéki és népegészségügyi termékadó (neta) nélküli árbevétel - 14,281 milliárd forint volt 2016. április 1. és 2017. március 31. között, 14,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbitól. Az árbevétel bővülést meghaladó arányú jövedéki adó növekedést az értékesítés összetételének változása indokolja - állt a jelentésben.

Az adózás előtti eredménye az IFRS szerint az üzleti évben 2,940 milliárd forintot tett ki, 35,1 százalékkal növekedett az előző üzleti évhez képest.

A társaság üzemi eredménye az üzleti évben 2,959 milliárd forint volt, ez 37 százalékos emelkedés.

A belföldi értékesítés nettó árbevétele 12,854 milliárd forint volt, ami 16,5 százalékos növekedés a tavalyi értékhez képest.

A belföldi nettó árbevétel az üzleti év 4. negyedévében 4,6 százalékkal emelkedett, amely a legalacsonyabb érték az üzleti év során (a korábbi negyedévekben 23,9; 12,3 és 19 százalékkal emelkedett a belföldi nettó árbevétel). A jelentés a korábbinál alacsonyabb emelkedést azzal magyarázza, hogy míg tavaly a húsvéti forgalom teljes egészében a március végével záruló negyedévre esett, addig idén az eladások egy része áprilisban történt; valamint a jelentős év végi Kalinka értékesítés is negatívan befolyásolta a 2017. januári-márciusi eladásokat. Emlékeztetnek, hogy 2017 januárjától a neta a szeszesitalok eddiginél szélesebb körét érinti, ezért a cég partnerei jelentős mennyiséget vásároltak előre.

A beszámolóban kiemelik, hogy az üzleti éves piackutatási adatok szerint a magyarországi adózott égetett szeszesital piac 0,8 százalékkal esett vissza volumenében. A Zwack beszámolója szerint a cég számára fontos két piaci szegmens, a prémium és a minőségi italok eladása érzékelhetően nőtt, 2,2 illetve 8,7 százalékkal, ugyanakkor a kommersz termékek volumene 8,1 százalékkal csökkent.

Az export árbevétel 1,427 milliárd forint volt, ami lényegében azonos az egy évvel ezelőttivel. Az Unikum export árbevétel 2,5 százalékkal növekedett, ugyanakkor a pálinka export 31 százalékkal visszaesett, elsősorban az Egyesült Államokban és Németországban. A teljes exportportfólió értékesítése Olaszországban stagnált, Romániában pedig 33 százalékkal emelkedett, a vámmentes eladások 30 százalékkal nőttek.

Beruházásokra 585 millió forintot fordított a Zwack az üzleti évben, javították az infrastruktúrát és fejlesztették a technológiát (a legjelentősebb egy palackfeladó gép vásárlása volt).

A Zwack Unicum június 29-re hívta össze évi rendes közgyűlését. Az igazgatóság 2,137 milliárd forint, részvényenként 1050 forint (a névértékre vetítve 105 százalék) osztalék kifizetését javasolja a 2016/2017-es üzleti évre.

A társaság a 2015/2016-os üzleti évére 1,729 milliárd forint osztalékot fizetett, ami részvényenként 850 forintnak felelt meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!