Már legalább négy cég bocsáthat ki sikerrel kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP). A 300 milliárd forintos összegű kötvényprogramban a jegybank vállalja, hogy a résztvevő cégek kötvényeinek egy részét lejegyzi, ezáltal a társaságok hosszú távú, kiszámítható forráshoz juthatnak.

Gyűlnek az aspiránsok

A programban való részvételhez hitelminősítésre is szükség van, ennek költségét bizonyos hitelminősítőknél az MNB állja. A Scope Rating is ezek közé tartozik, ennél a cégnél folytatták az Alteo, a Market Zrt., majd tegnap az Unix Auto és a Wingholding ügyintézését is. A programban pályázhat még emellett a 4iG is, a társaság közgyűlése szeptember 5-én dönt majd a részvételről és a kibocsátásról.

A konstrukcióban olyan cégek kötvényei vehetnek részt, amelyek legalább B+ minősítést szereztek. Az eddigi pályázóknak ez sikerült, az Alteo BB+ minősítést ért el a Scope-nál, a kötvényeinek a minősítése pedig BBB- lett. A Market Építő és az Unix Auto ennél rosszabb, BB- besorolást kapott, a kötvényeinek minősítése BB lett, a Wingholding BB osztályzatra volt jó, a kötvényeit pedig BBB- kategóriába sorolták.

Intézményeket várnak

A kötvények lejegyzői intézmények lehetnek, a minimális névérték ugyanis értékpapíronként minimum 100 ezer euró (csaknem 33 millió forint). A minimális kibocsátási mennyiség egymilliárd forint, ebből az MNB ügyletrészsorozatonként legfeljebb 70 százalékot vásárolhat meg. Az elsődleges piacon az egy kötvénysorozatból, illetve ügyletrészsorozatból a meghirdetett mennyiség legfeljebb 50 százalékát veheti meg a jegybank, a maradékot a másodlagos piacon veheti meg, és az MNB kitettsége egy vállalatcsoporttal szemben nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot.

A kötvények forint alapúak lehetnek csak, a futamidejűk 3-10 év között alakulhat, és az is elvárás, hogy a kibocsátás után vezessék be a papírokat a tőzsdére. Az eddig hitelminősítést szerzett cégek közül az Alteo és a Wingholding kötvényei már forognak a Budapesti Értéktőzsde piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!